• 05 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8282
  •  GBP / BGN 2.2865
  •  CHF / BGN 2.0041
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 22°C

Бисер Петков: От 1 януари се предвижда нова месечна финансова подкрепа за всички хора с трайни увреждания

Бисер Петков: От 1 януари се предвижда нова месечна финансова подкрепа за всички хора с трайни увреждания

/КРОСС/ На въпроса защо пенсионерите ще получат инвалидните си добавки със закъснение, Бисер петков отговори, че  това произтича от влезлия в сила от 1 януари Закон за хората с увреждания, който предвижда нова месечна финансова подкрепа за всички хора с трайни увреждания, пълнолетни лица, които са над 18 години. Като в тази месечна финансова подкрепа, която ще бъде в по-висок размер и ще се актуализира годишно, защото е обвързана с линията на бедност, влиза и тази добавка  - това са изплащаните към друг вид пенсии, социални инвалидни пенсии в 25-процентен размер. Това каза в сутрешния блок на БТВ „Тази сутрин” министъра на труда и социалната политика по повод това, че пенсионерите ще получат инвалидните си добавки със закъснение.

Това, което е направено заедно с колегите от НОИ и Агенцията за социално подпомагане е първо от страна на НОИ да бъдат изготвени разпореждания, които вече са изпратени на тези около 340 хиляди пенсионери. В това разпореждане се посочва размера на пенсията, която се спира и съответно се уведомява, че тази добавка ще се изплаща под формата на нова месечна помощ, коментира още социалният министър.

Той добави, че също така са уведомени за промяната и Български пощи, откъдето обикновено се взимат пенсиите и където са набавени и информационни материали, така че хората да разберат какъв е смисъла на промяната. А смисъла на промяната е да получават по-голяма подкрепа, която по-голяма подкрепа ще се актуализира годишно, защото тези социални инвалидни пенсии в непълен размер са били отпускани до края на 2014 година, след което се е спряло тяхното отпускане, но са продължили да се изплащат в замразен размер, който е малко над 30 лева, каза още Бисер Петков.

Сега минималния размер на помощта, която ще получават хората, които са със степен на увреждане над 71 процента, сега минималния размер на помощта ще е 52 лева и 22 стотинки, добави той.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.