• 19 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8036
  •  GBP / BGN 2.2826
  •  CHF / BGN 1.9846
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 16°C

300 000 лв. спестила сменената подложка от ремонта на Графа

300 000 лв. спестила сменената подложка от ремонта на Графа

/КРОСС/ Смяната на подложките на столичната улица "Граф Игнатиев" се дължи на некомпетентността от страна на възложителя - Столична община. Tака авторът на първоначалния проект за трамвайно трасе на "Граф Игнатиев" инж. Румен Борисов коментира пред журналисти процесът и решението на експертния съвет.

Спестените пари от сменената подложка за релсите на "Графа" по негови данни е към 300 000 лв.

В идейния проект само новата конструкция е важна, а конкретните материали се уточняват на по-късен етап. Обяви ли се поръчката вече нищо не би могло да се направи, поясни той. 

Поставената подложка на Графа от стари релсови гуми започва да виброизолира сградите в един честотен диапазон от 88 херца нагоре. Най-опасните честоти са от 30 до 80 херца, а предварителната предвидена полиуретанова подложка би могла да осигури 80% защита на сградите, обясни инж. Борисов.

Според него, ако бяха сменени рамо релсите на "Графа", пак щяло да бъде по-добре, отколкото сега. "Сега се получава нещо, че сме дали едни пари, но дали подложката ще върши работа в някакъв честотен диапазон, не е чак толкова важно", отсече той.

Инж. Борисов изтъкна, че домовете по протежението на "Графа" са по-малко защитени. Няма нищо страшно за сградите, защото те са по-добре, отколкото бяха преди ремонта, подчерта инж. Борисов и предупреди, че евентуален проблем може да се появи след 10-15 години. 

За такива обекти може да се съди за качеството на конструкцията след 8-10 години. Ако тогава нещата са добре, значи сме си свършили работата, обясни той. Лично инж. Борисов по-скоро не би сменил подложката, за която той е настоявал.

"Настоящата подложка с нива е по-лоша от предвидената", каза още инж. Борисов и допълни, че смяната на подложка за релсите се дължи от некомпетентност, защото "не знаят какво правят".

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.