• 05 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8282
  •  GBP / BGN 2.2865
  •  CHF / BGN 2.0041
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 11°C

До 325 лв. еднократна помощ за пострадалите при наводненията

До 325 лв. еднократна помощ за пострадалите при наводненията

/КРОСС/ Еднократно финансово подпомагане в размер до 325 лв. ще бъде отпуснато на всички лица и домакинства, които имат право на помощта съгласно Правилника за прилагане на Закона за социално подпомагане за покриване на инцидентно възникналите нужди след наводнение.

Средствата се отпускат от Министерство на труда и социалната политика чрез Агенцията за социално подпомагане след извършване на социална оценка. Помощите ще се изплащат от дирекциите „Социално подпомагане" във Видин и Чупрене.

Около 350 безработни лица, наети по мярка „Сезонни ремонтни и възстановителни дейности" на програма „От социални помощи към заетост" спешно се пренасочват да работят в най-пострадалите населени места за отстраняване на щетите. Те се включват в разчистване на речните корита и оказване помощ на пострадалите лица и семейства. Извършват и превантивно укрепване на речните брегове и потенциално опасни съоръжения, мостове и пътища. По този начин наетите безработни ще помогнат за своевременно отстраняване на нанесените щети.

Заместник-министърът на труда и социалната политика Росица Янкова, заместник изпълнителният директор на Агенцията за социално подпомагане (АСП) Янита Манолова и заместник изпълнителният директор на Агенцията по заетостта (АЗ) Николай Николов пристигнаха в общините Ружинци и Чупрене, Видинска област, където е обявено бедствено положение, предизвикано от поройните дъждове. Екипът ще обходи най - засегнатите места.

Още от вчерашния ден служители на Агенцията за социално подпомагане (АСП) и Агенцията по заетостта (АЗ) оказват съдействие на всички институции, ангажирани с ликвидиране на последствията и щетите. Създадена е организация за извършване на социални оценки на засегнатите лица и домакинства за получаване на еднократна финансова помощ, като по предварителни данни се очаква да бъдат около 400 в общините Ружинци и Чупрене.

В сряда Министерски съвет одобри допълнителни разходи по бюджета за активна политика в размер на 7 000 000 лева за заетост по Национална програма "От социални помощи към осигуряване на заетост" за мярка "Сезонни ремонтни и възстановителни дейности". Целта е със средствата да се наемат безработни лица в аварийно-спасителни дейности и дейности по възстановяване на инфраструктурата. Общо работните места, които още се разкрият са 10 000 при четири часова заетост за период от три месеца.

Снимка: Булфото, всички права запазени

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.