• 23 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8396
  •  GBP / BGN 2.2656
  •  CHF / BGN 2.0178
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 14°C

12 август – 19 години от гибелта на атомната подводница „Курск”

12 август – 19 години от гибелта на атомната подводница „Курск”

/КРОСС/ Днес се навършват 19 години от трагичната гибел на руската атомна подводница Курск. Потъването на „K-141 Курск" се случва по време на най-мащабното учение на руския флот от времето на СССР, което се провежда в Баренцово море. Подводницата потъва в събота, 12 август 2000 г.

Според официалната версия, подводницата потъва в резултат от взрив и пожар в торпедния ѝ отсек. Два последователни взрива от мястото ѝ на потъване оттекват през 2 минути и 15 секунди, и са толкова силни, че са записани дори от сеизмографи на Аляска.

Руският военноморски флот признава за загубата си на една от своите най-модерни, боеготовни и с доказана боеспособност подводници 6 часа след експлозиите, като спасителните ѝ шамандури са умишлено изключени след разузнаването което тази подводница провежда в Адриатическо море по време на бомбардировките на Югославия от НАТО. Установяването на точното ѝ местоположение след потъването отнема повече от 16 часа.

Интересни не само за публиката са алтернативните версии за случилото се в Баренцово море на 12 август 2000 г. Според редица и документални филми, потъването на подводницата „Курск" е в резултат от изстреляни по нея две торпеда от американските подводници клас „Лос Анджелис" - „Мемфис" и „Толедо". Първата прикривала втората, а двете били част от подводното американско разузнаване по време на най-мащабните руски военноморски маневри от времето на СССР. Първото торпедо било изстреляно по причина, че на първата американска атомна подводница засекли с локационната си апаратура подготовката на борда на „Курск" за изстрелване на торпеда, което било заповядано в хода на ученията по заповед от флагмана на руския военноморски флот - атомният крайцер „Петър Велики". Командирът на подводницата си помислил, че понеже американската подводница е в зоната за поразяване от „Курск" ще бъде цел на атака. Второто торпедо било изстреляно от другата американска подводница в опит да се предотврати ответен торпеден удар, след разбирането за грешката която е допуснала първата американска подводница[1].

В хода на засекретеното до 2030 г. руско разследване на причините за потъването на подводницата „Курск" се признава за това, че е имало възможност за спасяване на някои от оцелелите членове на екипажа, но се твърди че има две причини за руския отказ за незабавна помощ от някои страни от НАТО - първата е, че по този начин биха се разкрили конструктивни и други секрети на една от най-модерните руски подводници, а втората и доста по-смущаваща е чисто психологическа, т.е. че оцелелите руски моряци не биха били спестили истината за случилото се, което обстоятелство от своя страна ще постави света на ръба на ядрен конфликт с непредсказуеми последици за цялото човечество.

Източник: Уикипедия

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.