• 16 Юни 2024 |
  •  USD / BGN 1.8303
  •  GBP / BGN 2.3227
  •  CHF / BGN 2.0514
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 25°C

НСИ: Стоките и услугите – с 0,4% по-евтини през юни

НСИ: Стоките и услугите – с 0,4% по-евтини през юни

/КРОСС/ Стоките и услугите у нас са поевтинели с 0.4% през юни, показват данните на Националния статистически институт (НСИ). Спрямо година по-рано дефлацията е 1.9%.

Най-много поевтиняват през месеца храните и безалкохолните напитки - с 1.2%, следвани от облеклото и обувките, чиито цени са спаднали с 0.4%. В здравеопазването е регистриран спад в цените с 0.3% през месеца.

Цените в транспорта, съобщенията, алкохола и тютюневите изделия както и жилищното обзавеждане и уреди са спаднали с 0.1% през юни.

Очаквано за летния сезон поскъпване се регистрира в ресторантите и хотелите - с 0.3% и в сектора на развлеченията и културата - с 3.2%.

На равнището от май остават цените в образованието и наемите на жилища и текущото им поддържане.

При храните най-много са поевтинели през юни краставиците (-13.1%), доматите (-6.2%), зелето (-16.2%), киселото мляко (-1.1%), каймата (-1.4%), яйцата (-2.1%) и рибата (-1.1%). Очаквано през месеца са поскъпнали ябълките - с 4.8%, и цитрусовите плодове - с 4.1%. Ръст има и в цената на ориза, който поскъпва с 1.5%, както и при газираните напитки - с 1.8%.

Принос за дефлацията през месеца имат и горивата, при които най-много са поевтинели пропан-бутанът - с 3.4% и дизелът и най-масовият бензин - с 0.8%. Автомобилите втора употреба са поевтинели с 1.2%.

Сезонно има поскъпване при комплексните услуги за почивка и туристически пътувания - с 10.3%, услуги за краткосрочно настаняване - с 3.9%, и други.

 

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.