• 21 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8036
  •  GBP / BGN 2.2826
  •  CHF / BGN 1.9846
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 19°C

21 март - Световен ден на поезията

21 март - Световен ден на поезията

/КРОСС/  На всеки 21 март от 1999 година насам се отбелязва Световният ден на поезията.

Решението да се посвети този ден на поезията е взето на Генералната конференция на Организацията на ООН по въпросите на образованието, науката и културата, проведена в Париж.
Целта на този празник е да популяризира четенето, писането и публикуването на поезия по света.
В декларацията на ЮНЕСКО се казва, че Световният ден на поезията е с цел "да се даде признание и сила на националните, регионалните и интернационалните организации за поезия".

По повод празника, 21 от най-популярните български поети ще четат своите "тъмни и светли" стихове в Столична библиотека днес от 18 часа.

Водеща на четенето ще е изтъкнатата преводачка Анджела Родел.
Участие ще вземат Георги Константинов, Аксиния Михайлова, Деян Енев, Емануил Видински, Ивайло Диманов, Стоил Рошков, Камелия Спасова, Александър Байтошев, Иван Ланджев, Августин Господинов, Петър Чухов, Бойко Ламбовски, Мирела Иванова, Кристин Димитрова, Виолета Христова, Валентин Дишев, Иван Христов, Мария Калинова, Стефан Иванов, Валери Валериев и Рене Карабаш.

Първите 21 посетители на четенето ще получат книги от авторите-читатели, обещават организаторите.

Почетното консулство на Украйна в Пловдив кани на Вечер на украинската поезия. Тя ще се състои от 18.00 часа тази вечер в Конферентната зала на Бизнес Център „Роза Импекс" в Пловдив, ул. Цар Калоян №8, ет.4.

В програмата участват поетите и преводачите Анна Багряна и Димитър Христов. Те ще представят антологията „Нова украинска поезия"; книгата на Васил Слапчук „Крилатият мъж"; стихосбирката „Завръщане" на А. Багряна и стихосбирката „Без граници" на Д. Христов.

Поетично кафене ще се проведе по повод Световния ден на поезията в Дом на писателя в Бургас. Инициативата се отбелязва за седми път в морския град. От 18:00 часа ще се проведе Блиц-конкурс.
Участие ще вземат Павел Грода (Казахстан) - пиано и Ирена Ненчева (България) - марионетки. Организатори на събитието са НЧ „Любен Каравелов 1940", с партньорството на РЕКИЦ „Читалища". От 2015 г. в организацията се включва и Бургаска писателска общност.

 

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.