• 18 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8036
  •  GBP / BGN 2.2826
  •  CHF / BGN 1.9846
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 21°C

Изборният крах може да отприщи воля за ново начало

Изборният крах може да отприщи воля за ново начало

/КРОСС/Има шанс, ако се вземат спешни мерки за оздравяване на една слаба, разпиляна и политически безсилна левица, коментира пред "Дума" Чавдар Стоянов,доктор по право

След поредните парламентарни избори българската левица е разделена, отслабена, с изключително ниско ниво на представяне в парламента. По-сериозно политическо поражение БСП не е имала в нито един от националните и местните избори в годините на прехода. За първи път става дума не за обикновена загуба на парламентарен вот, а за сериозен политически крах.

Оттеглиха своята подкрепа от най-големия ляв политически субект у нас както младите, така и работещите българи, активното население в средните и големите градове. Отделянето на АБВ бе пагубен за развитието на левицата фактор от гледна точка на разбирането, че силата е в нейното единство. Представянето на "Движение 21", което според социолозите е привлякло млади и интелигентни хора от големите градове, макар и относително по-слабо, също говори за раздробеност и разпиляване на лявото. Създаде се безпрецедентна ситуация - две леви парламентарни партии (по-многобройна и по-малобройна) в настоящото НС като цяло да са достатъчно малочислени, за да не могат да влияят сериозно върху политическите процеси в страната и да предлагат алтернативи за развитието на държавата.

Очевидно е, че за сегашното положение има вина, има виновни, съществува дълга предистория, изградена от обективни и субективни фактори. Без съмнение ситуацията е резултат от стечение на различни по значимост фактори и обстоятелства. Но фактите са такива, че изискват разтърсващо опомняне, ясен, категоричен и безпощаден анализ на ситуацията. Защото дъното е достигнато и оттук насетне ще настъпят или радикална промяна, водеща до консолидация и допринасяща за появата на нови лица, или пълен срив, подобен на ситуацията около СДС, наблюдавана при появата на НДСВ. Моментът е не просто преломен, а фактически се явява исторически, колкото и нелицеприятно да звучи подобно заключение.

Не искам да бъда лош пророк, защото като безпартиен гражданин нямам право на категоричност в изводите за една партия, но като юрист и избирател с ясна обществена позиция смятам изхабените модели на политическо противопоставяне от ранните години на прехода за ненужни, а политическите субекти, които не носят динамиката на промяната - за вредни и опасни за България. Левицата изпусна възможността да бъде в крак с времето.

Ето защо повече отвсякога нишата на социалната чувствителност, желанието за изначална справедливост и солидарно общество трябва да бъдат изпълнени с качествено ново политическо съдържание - нов модел, ново общуване, нова политическа култура и принципност, а във всички случаи - и нови лица, които да променят визията за лявоцентристкото пространство в българската политическа действителност. Масово българите гласуваха за нови политически субекти, които говореха на разбираем за тях език, казвайки това, което те виждат всеки ден в битието си.

АБВ е фактор, доказал се на два последователни национални избора - европейски и парламентарни. Движението около г-жа Татяна Дончева също показа известен електорален ресурс и към него трябва да се подходи без високомерие, а с протегната ръка. Това в определена степен важи и за "Българската левица". Ръководството на БСП би трябвало да си даде ясна сметка, че слабата, разпиляна и политически безсилна левица създава предпоставки за избуяване на популистки и крайни, радикални течения, способни да разделят и противопоставят, но не и да консолидират българското общество. Не смятам, че в настоящия труден момент трябва да се толерират всевъзможни радикални действия, нови истерични викове или създаване на нова обстановка на нетърпимост, която окончателно ще срине доверието в парламентарната демокрация.

БСП преживя катастрофално изборно поражение. Има срив в доверието към левицата и тенденцията е отчетлива, недвусмислена. За нейното преодоляване ще са необходими много усилия, отказ от всякакви егоистични и лични интереси и съображения, организационни и административни промени на всички нива, незабавно протягане на ръка към гражданското общество, синдикатите и активната част от българското население. Единствено спешното реализиране на подобни мерки би дало шанс за ново начало и за мощен рестарт на лявото в политическия живот на България.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.