• 29 Март 2024 |
  •  USD / BGN 1.8091
  •  GBP / BGN 2.2873
  •  CHF / BGN 2.0027
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 18°C

БАН: Семейната политика не бива да бъде мислена само като политика за семейни помощи

БАН: Семейната политика не бива да бъде мислена само като политика за семейни помощи

/КРОСС/ 91% от родителите в България смятат, че държавната политика за семействата не е ефективна, според проучване на обществените нагласи на БАН. Допитването е част от проект Визия за семейната политика в подкрепа на децата и семействата в България. Повече от половината родители предлагат и платеното майчинство да бъде колкото се може по-дълго.

Резултатите показват, че родителите имат силна критична нагласа към липсващата социална семейна политика в България, поясни в интервю за БНР социологът Елица Стоянова, която е участвала в проучването:
Родителите, които живеят в големите градове на страната, често пъти изпитват силно затруднение в достъпа до детски градини, което се явява пречка пред една част от майките да се върнат работа или пък им се налага често да отсъстват или да търсят други хора, които да поемат грижите.

В малките населени места ниските доходи са проблем, който родителите посочват като затруднение, което те срещат при отглеждането на техните деца, допълни Стоянова.

По повод резултатите от проучване на БАН, че 70% от анкетираните са на мнение, че всички деца трябва да получават детски надбавки, независимо от доходите на родителите, Стоянова заяви:

Това е един жест от страна на държавата и в този смисъл тя не би трябвало да бъде обвъзана с материалния статус на семействата, които принадлежат към средната класа, а тя не е тази, която срещаме в Западна Европа. Обикновено семействата имат финансови затруднения, така че този апел към държавата е да се разшири обхвата на тези помощи и средната класа да почувства този ангажимент на държавата .

Имаше и коментари, че от системата най-често се възползват представители, които принадлежат към малцинствата, които наистина са в крайна бедност, но семейната политика не бива да бъде мислена само като политика за семейни помощи, подчерта социологът.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

Да се обърне по голямо внимание на детските градини в провинцията. Да им се увеличи броя.

06.10.2015 09:19:03

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.