• 19 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8036
  •  GBP / BGN 2.2826
  •  CHF / BGN 1.9846
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 16°C

Мая Манолова: Институциите демонстрираха неуважение към полицаите и военнослужещите

Мая Манолова: Институциите демонстрираха неуважение към полицаите и военнослужещите

/КРОСС/Начинът, по който беше взето това решение за орязване на социални права и на полицаите, и на военнослужещите, демонстрира неуважение от страна на институциите към полицаите и военнослужещите. Няма как едно решение, което орязва толкова социални права, да се вземе по този начин - без диалог, без комуникация. Това заяви в сутрешния блок на бТВ омбудсманът Мая Манолова.

Това на практика нарушава и принципите на добро управление, защото от институциите и от държавата се очаква прозрачност и предвидимост при вземането на решения, допълни омбудсманът.

Аз вече бях сезирана и от полицаи, и най-вече от съпруги на полицаи, защото проблемът се отнася и до семействата на полицаи и военнослужещи и до надзиратели в българските затвори - бих изпълнила своята мисия да посреднича между институциите да постигнат споразумение по тази изключително важна тема, допълни Мая Манолова.

"С интерес ще наблюдавам и срещата на премиера с полицаите. Очаквам той да компенсира този дефицит на уважение, който демонстрираха институциите към служещите в сектор „Сигурност".

За мен по-притеснителното е, че не бяха проведени необходимите разговори, нямаше диалог между синдикалните организации, между съсловните организации, между редовите полицаи и представителите на властта - т.е. това решение се взе внезапно и доколкото съм информирана беше съобщено внезапно на десетките хиляди полицаи, военнослужещи, надзиратели, служители на службите. Става дума наистина за много хора и за техните семейства".

Правилата важат за всички и мисля, че в този смисъл полицаите не дават добър пример в случая, в който си позволяват да започнат протестни действия без да спазят предвидените в закона процедури.

Диалогът, когато става дума за важни решения, е задължителен и това е което трябва да поправи според мен днес правителството и специално премиерът Бойко Борисов.

Във връзка с предишната й работа, Манолова каза, че й липсва Народното събрание, защото „парламентът, парламентарната битка, законодателството, парламентарният контрол, бяха моята душа и моята стихия, но избрах да се занимавам с друга мисия, с друга битка, която е много по-важна - тази за правата на българските граждани и се опитвам от първия ден да го правя достатъчно отговорно, адекватно и надявам се успешно".

За хаоса с предаването на протоколите

Мая Манолава донесе в студиото на "Тази сутрин" папка, с която опровергава седем неистини, които са се чули във връзка с Изборния кодекс.

„Първо не е вярно, че броят на членовете на ОИК в София е намален - той беше 19 и по действащия преди това Изборен кодекс, приет от друго мнозинство, той беше 17 по действащия преди това закон за местните избори.

Второ - за този текст - 19 души в ОИК, са гласували през 2010 г. представителите на ГЕРБ, на Синята коалиция, на партия „Атака", след това на БСП и на ДПС, т.е. е приет с консенсус без възражения от никоя друга политическа сила.

В закона има две възможности за увеличаване състава на ОИК - едната е в преходните разпоредби, където е решението на ЦИК по искането на Фандъкова да бъде увеличен двойно съставът на ОИК, което е отхвърлено. Второ, законът дава възможност да бъдат назначени изборни експерти и тук е искането и решението на ЦИК да назначи 136 сътрудници само за приемане на книжата в изборната нощ".

Тези експерти са назначени, но не са били впрегнати в целия процес по приемане на изборните книжа, каза Мая Манолова и допълни:

„Аз бях в „Арена Армеец", защото там бяха нарушени човешки права. В Изборния кодекс не пише, че хората трябва да бъдат заключвани на стадиони или в спортни зали, в Изборния кодекс не пише, че трябва да бъдат сгрешавани протоколи, че трябва да бъдат отваряни чували, че не трябва да се снабдяват секционните комисии с принтери, с хартия, с тонери. Там не пише, че трябва да се крадат гласове от едни и да се дават на други партии.

Колкото и да се опростяват изборните протоколи - там винаги ще има една графа, в която ще бъдат написани имената на партиите и друга графа, в която ще бъдат написани получените гласове. Ако това не може да бъде отбелязано коректно от секционните избирателни комисии, аз трудно мога да дам рецепта".

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

LG

ченгетата в България са част от организираната престъпност в страната! Дори нещо още повече – от същите тези години твърдя, че след идването на Мутрата Бойко Борисов в политическото на България и особено от превръщането Му в Шеф на държавата, ченгетата окончателно се превърнаха в официалните Мутрички на страната, през които преминава легалната продажба на дрога, на контрабандни цигари и всякакви мафиотски схеми! Нека да повторя – Мутрата Борисов превърна държавата България официално в мутренска фирма, защото Кретенът от Банкя не знае нито какво е държава, нито какво е политика, нито какви са реалните проблеми на хората! Мутрата си е Мутра, тъй като е заинтересована единствено от успеха на собствената си Мутренска фирма, каквато е ГЕРБ!

04.11.2015 15:09:25

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.