• 18 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8036
  •  GBP / BGN 2.2826
  •  CHF / BGN 1.9846
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 24°C

Повече камери и шерифи предлагат политиците срещу битовата престъпност

Повече камери и шерифи предлагат политиците срещу битовата престъпност

/КРОСС/ Проблемът с битовата престъпност сблъска в студиото на „Кастинг 240" представители на петте партии с най-голям шанс да излъчат депутати в следващия парламент. Разгорещеният дебат се оформи около мерките, които приложи последното правителство за справяне с проблема и идеите, които имат кандидатите да ни управляват в бъдеще.

„Надали има друго правителство, което за толкова кратък срок да е успяло да съсредоточи толкова сили на полицията и жандармерията в малките населени места", заяви Атанас Мерджанов от БСП.

„Трябва да се замислим за засилване ролята на общинската полиция. Такива звена могат да поемат част от този проблем", добави представителят на коалиция „БСП лява България".

Бившият вътрешен министър от кабинета на ГЕРБ Цветан Цветанов попита как така полицията е била едновременно в малките селища и в същото време е била изпратена за охрана на турската граница. Според Цветанов засилването на видеонаблюдението в невралгичните точки при бъдещо управление на неговата партия ще освободи полицейски ресурс.

Лидерът на ДСБ и представител на „Реформаторския блок" Радан Кънев отбеляза на свой ред, че не може да се води разговор за отделните видове престъпност, защото те са част от общ проблем. Реформаторите предлагат МВР да се занимава само с полицейски функции, по такъв начин, че българските полицаи да са в българското село, а не около парламента. Блокът иска местните власти да имат думата при назначаването на местните полицейски началници, които да са един вид местни шерифи.

Според Четин Казак от ДПС изпращането на полицията в малките населени места е имало психологически ефект.

„Основното предизвикателство пред нас е да прилагаме наказанията. Ако е сигурно, че престъпникът ще получи своето наказание, обществото ще бъде удовлетворено", коментира представителят на Движението за права и свободи.

Николай Радулов от „България без цензура" вижда част от проблема в непопълнения полицейски щат. По думите му от години в малките населени места той е недоокомплектован на 15%. В същото време една трета от щата на МВР е зает от чиновници. „Там, където хората са на улицата и заплатите са най-ниски, полицаите са най-малко", отбеляза Радулов.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

А срещу държавната престъпност по-малко тикви!

13.09.2014 18:42:57

Анонимен

Николай Радулов се изказа най-правилно!

13.09.2014 17:55:06

Тенгри

Много добро изказване на Радулов.

13.09.2014 17:49:10

Анонимен

Stefizagria Pasiflora 16 мин. · Редактирано · Провокирано лично мнение от дебата по Нова телевизия между политици в предаването "Кастинг 240". Годината беше 2011-та, точно, когато ГЕРБ управляваха. Не знам Цветанов какви камери и къде смята да сложи, за да премахне престъпността или какви мерки щели да вземат БСП за назначаването на "пазачи" на селата, но до 2012-та година, аз се подвизавах в кв. Фондови жилища. Напуснах този квартал и ще ви кажа защо. Защото 2011-та година октомври месец, докато седях на пейката с приятеля ми, от 7-ми етаж на бл. 213А, покрай главата ми прехвърча бутилка, която насмалко не ме остави инвалид за цял живот (мина на милиметри от главата ми). Качихме се до "извършителя" до неговата врата и внимателно почукахме с приятеля ми, за да му кажем, да го предупредим за бутилката и в това да внимава къде и как хвърля. Вратата се отвори и ясно видях дулото на боен пистолет, който се опря в главата ми. Държеше го възрастен човек и крещеше срещу нас, че ще стреля. Опитахме се да обясним за бутилката, аз треперех и не мърдах, разбира се (все пак не виждам всеки ден пистолети). Човекът каза, че ще стреля и тръгна да натиска спусъка. Близо 15 минути го убеждавахме да се успокои и че не сме крадци, но това, което ми направи впечатление е, че старецът не беше с всичкия си. След около 15 минути убеждения, се прибра много бързо в дома си. С приятеля ми слязохме долу и се опитахме да се свържем със съседи, които да ни дадат малко повече информация за номера на блока и как да обясним на полицията къде живее старецът. Съседите деликатно ни обясниха, че човекът е бивш военен и не е с всичкия си. Имал въздушна пушка и често се случвало да стреля по деца, играещи на улицата.

13.09.2014 17:48:51

Анонимен

Stefizagria Pasiflora 16 мин. · Редактирано · Провокирано лично мнение от дебата по Нова телевизия между политици в предаването "Кастинг 240". Годината беше 2011-та, точно, когато ГЕРБ управляваха. Не знам Цветанов какви камери и къде смята да сложи, за да премахне престъпността или какви мерки щели да вземат БСП за назначаването на "пазачи" на селата, но до 2012-та година, аз се подвизавах в кв. Фондови жилища. Напуснах този квартал и ще ви кажа защо. Защото 2011-та година октомври месец, докато седях на пейката с приятеля ми, от 7-ми етаж на бл. 213А, покрай главата ми прехвърча бутилка, която насмалко не ме остави инвалид за цял живот (мина на милиметри от главата ми). Качихме се до "извършителя" до неговата врата и внимателно почукахме с приятеля ми, за да му кажем, да го предупредим за бутилката и в това да внимава къде и как хвърля. Вратата се отвори и ясно видях дулото на боен пистолет, който се опря в главата ми. Държеше го възрастен човек и крещеше срещу нас, че ще стреля. Опитахме се да обясним за бутилката, аз треперех и не мърдах, разбира се (все пак не виждам всеки ден пистолети). Човекът каза, че ще стреля и тръгна да натиска спусъка. Близо 15 минути го убеждавахме да се успокои и че не сме крадци, но това, което ми направи впечатление е, че старецът не беше с всичкия си. След около 15 минути убеждения, се прибра много бързо в дома си. С приятеля ми слязохме долу и се опитахме да се свържем със съседи, които да ни дадат малко повече информация за номера на блока и как да обясним на полицията къде живее старецът. Съседите деликатно ни обясниха, че човекът е бивш военен и не е с всичкия си. Имал въздушна пушка и често се случвало да стреля по деца, играещи на улицата. Това, което се случи след това, буди у мен огромно възмущение и до ден днешен. Обадихме се на полицията, прехвърлиха ни към 2-ро РПУ, на които обяснихме за ситуацията, от там ни казаха, цитирам: "Запознати сме със случая и преди се е случвало. Евентуално ще пратим патрул до 20 минути." Чакахме навън 2 часа, но така и патрул не дойде. До този момент, полицията все още са "запознати със случая" и въпреки жалбите, които част от съседите подадоха срещу този човек, не са взети мерки от нито едно от досегашните управляващи правителства. Питам: КОГА ТОВА ЩЕ СЕ СЛУЧИ И НА ТАЗИ ЛИЧНОСТ ЩЕ МУ БЪДЕ ОТНЕТО ОРЪЖИЕТО? И ПАК ПИТАМ - ТРЯБВА ЛИ ДА ИМА ВТОРИ ЛЯСКОВЕЦ, ЗА ДА СЕ ВЗЕМАТ МЕРКИ?

13.09.2014 17:48:24

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.