• 14 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8118
  •  GBP / BGN 2.2736
  •  CHF / BGN 1.9990
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 18°C

Началникът на кабинета и секретарят на президента по външна политика с отличия за заслуги към Полша

Началникът на кабинета и секретарят на президента по външна политика с отличия за заслуги към Полша

/КРОСС/ Екатерина Захариева - началник на кабинета на президента, и Тихомир Стойчев - секретар на държавния глава по външна политика, бяха отличени с Командорски кръст на Ордена за заслуги към Република Полша. На церемонията, която се състоя в сградата на полското посолство в София, присъства президентът Росен Плевнелиев, съобщава пресцентърът на „Дондуков" 2.

Екатерина Захариева и Тихомир Стойчев са удостоени с държавните отличия за изключителни заслуги за развитието на полско-българското сътрудничество. Награден беше и председателят на БАН акад. Стефан Воденичаров. Посланик Кшищоф Краевски връчи държавните отличия, присъдени с указ на президента на Република Полша от август 2015 година.

Приемам този орден като заслуга на целия екип на президентската институция, който на всички нива работи за формиране на политиките и за задълбочаването на прекрасните двустранни взаимоотношения, заяви началникът на кабинета на президента Екатерина Захариева. Тя посочи, че в трудни моменти за Европа двете страни са координирали действията си и са излизали с общи позиции, като принос за това имат добрите контакти между двете президентски институции. През последните четири години България и Полша развиха наистина топли приятелски отношения и доказателство за това е добрият и интензивен диалог между президентите на двете страни, допълни Екатерина Захариева.

Тихомир Стойчев припомни, че началото на историческите промени в държавите от Централна и Източна Европа са започнали с победата на профсъюза „Солидарност" през 1989 г. на първите демократични избори в Полша. „Днес Полша е наш стратегически партньор и пример за успешна икономическа и политическа трансформация на обществото", заяви Тихомир Стойчев. Секретарят на президента по външна политика изтъкна, че страната ни подкрепя полската инициатива за изграждане на Европейски енергиен съюз, като припомни българското предложение формирането на бъдещия съюз да започне от Югоизточна Европа. „С подкрепата на Полша България се присъедини към формата „Арайолуш", където вече участват 11 президенти на държави членки на ЕС и на който България, отново с подкрепата на Полша, ще бъде домакин през есента на 2016 г.", припомни Тихомир Стойчев.

Гордея се, че още в първите дни на своя мандат като президент определих Полша като стратегически важен партньор за България, заяви държавният глава Росен Плевнелиев. По думите на президента, Полша може да помогне изключително много на България и на Югоизточна Европа, с примера си за лидерство и модел на успешна трансформация, с ясна посока на развитие. „Като президент зададох посоката и днес стигнахме далеч", допълни държавният глава и посочи общите инициативи между България и Полша.

„Заедно крепим онази Европа, в която вярваме, защото днес Европа не е достатъчно силна. България и Полша надграждаме Европа на интеграцията, на демокрацията, на човешките права, на ясните позиции в тежки моменти, независимо от това кой се опитва да ни дестабилизира", допълни президентът Плевнелиев. Държавният глава подчерта, че двете страни показват на цяла Европа как бивши комунистически държави добавят стойност и могат да бъдат водещи при намирането на решения за кризите, които се умножават.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

КУ:ВИ НЕДНИ, КОМИСИОНЕРИ И НАЦИОНАЛНИ ПРЕДАТЕЛИ, ЩЕ ДОЙДЕ ВИДОВ ДЕН И ЗА ВАС

05.10.2015 19:47:56

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.