• 28 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8255
  •  GBP / BGN 2.2837
  •  CHF / BGN 2.0000
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 20°C

Полският премиер от България: Някои в по-старите членки се опитват да делят и да разбият ЕС

Полският премиер от България: Някои в по-старите членки се опитват да делят и да разбият ЕС

/КРОСС/ Не бих раздели държавите на послушни и непослушни, а на дисциплинирани и недисциплинирани. Това каза министър-председателят Бойко Борисов след срещата в Министерски съвет с полския премиер Беата Шидло, предава „Фокус".

„Беате е свидетел на Еврпейския съвет колко пъти се поставя въпросът за спазването на приоритетите и колко държави ги спазват. А те са до 3% бюджетен дефицит и до 60% външен дълг. Ако това се спазва, няма да изпаднем във финансова криза. Така че България си е написала домашното и спазва стриктно правилата. Многократно сме казвали, че единството е единственият положителен изход за Европейския съюз. Добрият тон, толерантният тон и компромисите винаги водят до по-добър резултат", посочи българският премиер.

„Кохезията трябва да продължи, в Полша, Чехия, Унгария, Словакия България е видимо как държавите се промениха към добро на базата на кохезионните фондове . Ние сме длъжни да кажем едно голямо благодаря на държавите-донори и да отчетем тези приноси към нас. Ако искаме Европа да е силна и единна, ние не трябва всеки ден да си го натякваме, а да продължим с кохезията и с помощта - те на нас, ние на Балканите, за да има един действително силен общо европейски пазар и общност", коментира още Борисов.
От своя страна Шидло обяви:

„Посланието на нашата част на Европа, особено на нас - премиерите на България и Полша, е единство и солидарност. Ние разбираме колко е трудно да се борим за сигурност и свобода, защото всички наши страни са имали тежки моменти в историята си и ценим присъствието си в ЕС днес. Както каза премиерът Борисов - ние в историята си е трябвало да извършим много усилия, да направим реформи, да се откажем от много неща, но нашите народи и нашите страни успяха да се справят. И ние сега сме сигурни страни, отворени страни, които искат да изграждат бъдещето си върху стабилни основи. Това е нашето послание", коментира Беата Шидло.

„Ние няма да позволим да бъдем разделени, защото ЕС е безценен за всички нас. За да бъде единен и да може да се развива, той трябва да бъде сигурен дом за своите граждани. За да остане това така, ние всички като мъдри ръководители трябва да помним важните неща. Ние искаме единство. Всяка от страните-членки има свои проблеми, това е естествено. Всеки от нас иска неговата страна да се развива възможно най-добре. Примерът на нашите страни от този регион показва, че мъдрата политика в сферата на икономиката, сигурността на гражданите, носи добри резултати. И днес България е страна, която може да се похвали с чудесни резултати в икономиката, както и Полша, което е една от най-бързо развиващите страни в ЕС. Това са постижения, с които се гордеем и можем да покажем като пример, но искаме целият ЕС да се развива по този начин. А за да може да се случи това трябва преди всичко да бъде сигурен, обединен и солидарен", допълни още тя, с което даде и подкрепата на Полша за влизане на България в Шенген.

„Всички тези политици и среди, които искат да делят ЕС, всъщност се стремят да го разбият, а ние искаме сигурност, отвореност, разширяване", подчерта полският премиер и отправи критика към по-старите държави-членки.

„В ЕС в момента има различни дискусии за Европа на две скорости, затова аз имам впечатлението, че искат да защитят своите интереси, но и да прикрият проблемите, с които Европа често не се справя, например миграцията. България е пример за страна, която може да покаже как ЕС може да се защити от миграционния натиск. Полското правителство смята, че решенията за релокацията, които бяха приети без дискусия между страните-членки, са погрешни. Този проблем е нерешен. Трябва да помагаме и Полша оказва хуманитарна помощ, правим различни проекти, много силно подкрепяме проектите за защита на външните граници, но смятаме, че някои страни, най-вече от старата част на ЕС се опитват да делят Европа, за да защитят своите интереси. Ние в нашата част на Европа се придържаме към решенията на декларацията за единство, под която се подписахме. Тази дискусия трябва да върви към търсене на компромис", коментира още полският премиер.
Шидло говори и по общия проблем, поставен пред Полша и България от френския президент Еманюел Макрон - т.нар. социален дъмпинг за Франция, която иска да ограничи наемането на чужди граждани през чужди фирми.

„С премиера Борисов ще се подкрепяме в търсенето на компромисен проект на директивата за командированите работници, който да е приемлив за нашата част на Европа.

Говорихме за най-важните предизвикателства, които в момента стоят пред ЕС. Командироването на работниците, миграцията, сигурността - това са важните теми за ЕС. Полша иска компромис що се отнася до директивата за командироването на работниците. Вишеградската четворка представи свое предложение за решение и в момента се обсъжда това, което беше подготвено.

За нас е важно да намерим компромис, особено що се отнася до транспортните фирми. Полша в момента е много активна във воденето на диалог, в търсенето на компромиси", заяви полският премиер.

Тя отбеляза, че днес в Париж полският социален министър Елжбиета Рафалска разговаря с министъра на френското правителство по тези въпроси и изрази надежда, че компромис ще бъде намерен.

Идентично беше мнението и на Борисов.

"Абсолютно разбираме колегите, в случая и френския президент, че когато е печелил изборите, той е обещал на своите избиратели какво ще направи. По темата за командированите работници в транспорта може да се намери компромис. Просто трябва да се водят разговори и да се сложат добри аргументи", коментира Борисов.

По думите му, когато се сложат детайлите на масата, би могло да бъде намерен баланс на интересите.

„Трябва да оставим експертите да намерят подобен балансиран вариант, който хем да могат колегите, които са спечелили избори със своята програма, да защитават, хем ние да не понесем големи пасиви", каза още премиерът Борисов.

Той отново повдигна темата за разширяването на Европейския съюз на Западните Балкани.

„Благодаря за признанието, че България е най-добрата външноевропейска граница, шенгенска. Благодаря и за доверието, че по време на нашето председателство можем да сложим на масата перспективата на Балканите", обърна се Борисов към полския си колега.

„Що се касае до Балканите всички имаме разбирането, че ако младите хора, работната ръка, нямат подкрепа и перспектива, те ще отидат в посока Западна Европа... Затова много внимателно, с много такт и убеждения, и разговори, взаимни компромиси и мотивирано убеждаване на колегите в ЕС трябва да дадем перспектива на Балканите. Най-вече за хората, които работят и живеят там, за младите хора. В противен случай всичко това отново ще бъде изнесено в посока, където са по-високи заплатите и неравенствата и разликите ще стават по-големи", коментира той.

„Рецептата е присъединяване, свързаност, туризъм, култура, бизнес. Ние с Полша сме минали по този път и е видима разликата в нашите страни след присъединяването към ЕС", добави той.

„Разговаряхме на дълго за срещата ми с френския президент. Беате ми благодари, че защитихме Полша, но с компромиси. Категорични сме, че трябва да положим усилия там, където сме се забавили и имаме по-лоши показатели, за да остане Европа единна и да няма скорости. В същото време трябва да убедим нашите колеги, че правим всичко възможно да го постигнем", посочи още премиерът Борисов.

„С общи усилия да работим така, че от Албания да Черно море Балканите и всички ние да се чувстваме равноправни членове на ЕС", каза още той.

„Основният принцип за единност може да ни помогне много", посочи Борисов и обяви, че двете страни ще се борят взаимно за удължаването на живота на топлоелектрическите си централи.

„И България, и Полша, при спазването на всички екологични норми и имайки предвид нашата зависимост от въглищата и енергетиката, максимално ще се опитаме да продължим живота на топлоелектрическите централи и миннодобивната промишленост. Благодаря, че колежката се съгласи да работим заедно пред ЕК", допълни премиерът.

Борисов отново повтори, че може да се мисли за сваляне на санкциите срещу Русия по време на българското европредседателство.

"По темата НАТО нямаме разминавания, по темата за санкциите срещу Русия - ще водим разговори.

Ние изпълняваме стриктно своя ангажимент и България е изключително лоялен член на НАТО. Готвим се, за да имаме надеждна защита. Ние не сме нападателен съюз, не възнамеряваме да нападаме никой, но трябва да бъдем подготвени, заяви Борисов.

Във връзка със санкциите срещу той заяви: „Всяка от държавите има своето право на мнение и отчита своите вътрешни и външни заплахи. Макар че всички премиери и президенти, които участват на Европейския съвет през годините са гласували "За" санкциите, независимо от позициите, които сме защитавали вътре в Съвета, накрая всички са вдигали ръчичка и са гласували за санкциите. Самата Вишеградса четворка, която е пример за единство и намиране на общи позиции по темата Русия има своя баланс. Орбан държи на Русия, провежда си регулярните срещи с Путин, а пък президентът Тръмп ходи във Варшава".

По думите му темата за санкциите отново може да бъде повдигната по време на нашето председателство.

„Тя може да бъде свалена или приета единствено ако само с аргументи успеем да убедим всички колеги. Считам, че е неправилно една или друга държава непрекъснато да декларира какво иска, независимо ,че само дни преди това е гласувала "за" продължаване на санкциите. В спокоен, аргументиран тон трябва да намерим прагматично решение, защото за България това е важно", каза още премиерът.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.