• 29 Март 2024 |
  •  USD / BGN 1.8091
  •  GBP / BGN 2.2873
  •  CHF / BGN 2.0027
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 8°C

„Комерсант“: Полша може да лиши „Северен поток 2“ от западни партньори

„Комерсант“: Полша може да лиши „Северен поток 2“ от западни партньори

/КРОСС/ След отрицателното заключение на полския регулатор UOKiK за проекта на газопровода „Северен поток 2“ (Nord Stream 2) „Газпром“ има няколко варианта за регулиране на ситуацията. Най-вероятен сред тях е компромисът: компанията ще направи отстъпки относно условията на доставка в Полша. В най-лошия случай „Газпром“ ще бъде принуден да осъществи проекта сам, пише в. „Комерсант“.

По-рано антимонополния регулатор на Полша UOKiK официално възрази срещу създаването на съвместно предприятие на „Газпром“ и европейските газови компании Shell, Uniper (бившата E-On), Wintershall, OMV и Engie за строителството на „Северен поток 2“.

UOKiK констатира, че тази сделка, характеризираща се в антипонополното законодателство на Полша като сливане, „може да доведе до ограничаване на конкуренцията“. Регулаторът предполага, че създаването на съвместно предприятие може да доведе до „бъдещо укрепване на пазарната власт на компанията по отношение на полските клиенти“.

Възраженията не са окончателни и компанията на консорциума има две седмици (срокът може да бъде удължен до месец), за да представи забележките си, отбелязва вестникът.

Събеседниците на изданието считат, че в тази ситуация са възможни четири варианта на развитие на събитията. Най-вероятният сред тях са преговори и споразумение с регулатора, който вече е започнал процедурата на преговорите.

UOKiK може да поиска определена промяна на параметрите на договорите за доставка на газ в Полша, както и гаранции за запазване на независимостта от „Газпром“ и съществуващите схеми за доставка на газ от Германия, отбелязва събеседник на изданието от полска страна.

Вторият вариант, който е на-малко вероятен, е забрана на сделката от полския регулатор. В такъв случай консорциумът може де се опита да оспори това решение в специалния съд по антимонополни нарушения във Варшава (първата и апелационната инстанции) или, в случай на неуспех, във Върховния съд на Полша. Впрочем, статистиката на споровете в полза на регулатора показва, че след поражение на първа инстанция компаниите обикновено не подават жалба, добавя „Комерсант“.

Третият вариант е коментар на консорциума на изпратената в UOKiK петиция и приключване на сделката без разрешение от регулатора. По думите на събеседника на изданието, близък до една от компаниите на консорциума, съгласието на антимонополния регулатор би помогнало да се понижат рисковете, но не е абсолютно необходимо, тъй като работите по строителството на „Северен поток 2“ няма да засегнат територията на Полша.

Според четвъртия вариант на развитие на събитията, консорциумът оттегля петицията и променя структурата си. Това означава, че „Газпром“ ще трябва да строи газопровода сам. Технически погледнато това е най-простият вариант, но той е рискован от икономическа гледна точка и ще лиши руската компания от всички политически дивиденти от привличане на западните партньори.

„Поляците първо ни обвиняват в монополизъм, а след това не дават на други да влязат в проекта, за да им е още по-удобно да обвиняват“, иронизира събеседник на изданието, близък до „Газпром“.

Логиката на привличане на западни партньори се състои в това, че чуждестранните участници в проекта уреждат регулаторните въпроси „на своята страна“. Досега анкетираните от вестника експерти бяха убедени, че властите в Германия, за които проектът е важен, могат да гарантират подкрепа на „Северен поток 2“ на ниво ЕС.

Според анализатора от „Райфайзен Банк“ по нефтената и газова промишленост Андрей Полищук, демаршът на Полша е изцяло политическа позиция и на Германия й предстои за помогне на консорциума да постигне компромис.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Никой не се натиска! Просто няма друга алтернатива за енергия, освен Русия!!!

27.07.2016 22:09:32

Анонимен

защо толкова Раша се натиска да ни продава своите нефто продукти .Хората им казват не щем търговски връзки с вас ,а те ти отговарят много е изгодно ! Въпросът е ЗА КОГО Е ИЗГОДНО ! Стези фанатици милитаристи не трябва да се сключват никакви икономически договори,докато не променят агресивната си политика към света .Лудост ще е да се финансира милитаристична Русия и нейният император лилипут .КАЗАХ!!!

26.07.2016 16:48:12

Zag

Куклата Плошка се управлява отвъд 3 морета и океани. Та оттам целта е Ру да понесе колкото се може повече загуби във време и пари. А в най-добрият случай да започнат доставки на втечнен газ от през 3-те морета и 9-те планини. Това е деца. Целта е Ру да затъне в цайтнот... Но брилянтният шахматист е/би предвидил този плоски гамбит и ... останалото ще научим след няколко седмици най-много месеци, когато една украна ще изпадне първа в цайтнот.

26.07.2016 13:40:14

Анонимен

Поляците са перковците на Европа.

26.07.2016 13:31:09

Yordan

Otkoga Polsha izze funkciite na Evropeisko zakonodatelstvo. Sas zakliucheniatasi UOKiK ne protivorechili na 3-gazov paket priet ot ES. Ili shtom niama otstapka sa Polsha znachi e losho za Evropa. Do vchera tezi evropeiski Demokrati ot polsha biaha totalitarna strana,dnes varviat kam demokratichen avtoratizam,zashto Germania,Francia,Rusia tarpiat tezi Banderovci

26.07.2016 12:56:27

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.