• 29 Март 2024 |
  •  USD / BGN 1.8091
  •  GBP / BGN 2.2873
  •  CHF / BGN 2.0027
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 8°C

Москва: Опитите на Варшава да превърне СССР във виновник за войната набират обороти

Москва: Опитите на Варшава да превърне СССР във виновник за войната набират обороти

/КРОСС/ Посолството на Русия в Германия обърна внимание на статия на полския дипломат Анджей Пшилебски, в която той възлага на СССР еднаква отговорност с Третия райх за избухването на Втората световна война, предава ТАСС.

Изявление на руската дипломатическа мисия, публикувано във Facebook, отбелязва, че историческият ревизионизъм в Полша бързо набира скорост с наближаването на 75-тата годишнина от Победата във Втората световна война. Дипломатическата мисия остана изумена от твърдението, че решаващият принос за края на войната е направен не от СССР, а от западните съюзници, което, както се казва в съобщението на посолството, също е далеч от историческата истина.

На 8 февруари в германския вестник Die Märkische Oderzeitung е публикувана статия на полския посланик в Германия Пшилебски, озаглавена „Войната не е започнала през 1941 г.". Тя излезе като отговор на интервю, публикувано по-рано в същото издание с руския посланик в Берлин Сергей Нечаев. Пшилебски твърди, че Москва печели най-много от изхода на войната и че СССР уж окупира Украйна, Беларус и балтийските държави.

Дипломатическата мисия отбелязва, че полският дипломат е отправил обвинения срещу СССР, следвайки указанията за фалшифициране на историята на войната.

Посолството подчерта, че всеки може да бъде сигурен, че именно СССР има решаващ принос за освобождаването на света от нацизма, ако се обърне към конкретни факти и документални доказателства. Дипломатическата мисия напомни, че над 600 хиляди войници на Червената армия са загинали в битките за запазване на държавността на Полша. От там обявиха за неморални опитите, да се забрави този факт и в името на моментните опортюнистични цели да се превърне Съветският съюз във виновник за войната в общественото съзнание. По подобен начин дипломатическата мисия оцени унищожаването на паметници на съветските войници-освободители в Полша.

Посолството отбелязва, че в Русия е жив споменът за полските войници и борци от съпротивата, които се бият рамо до рамо с Червената армия за освобождението на Европа от нацизма. Дипломатическата мисия призова за внимателно и честно отношение към общата история, като отбелязва, че това е необходимо, за да се предотврати повторение на трагедията.


Агенция „Фокус" припомня събитията около разразилата се историческа полемика между Москва и Варшава около събитията, довели до началото на най-кървавия военен конфликт в човешката история:

Всичко започна през март, когато Полша не покани руския президент Владимир Путин на честването по случай 80-та годишнина от началото на най-големия конфликт в историята на човечеството - Втората световна война, която избухва на 1 септември 1939 г.

Говорителят на полския президент Анджей Дуда - Блажей Спихалски, заяви тогава, че поканите са били изпратени, като е взет предвид съвременният, а не историческия контекст.

По-рано полското ръководство обяви събития по повод 80-годишнината от началото на Втората световна война под формата на среща на настоящите „съюзници и партньори" на Варшава от ЕС и страните-членки на НАТО. Тогава решението да не се канят представители на Русия, шефът на президентския кабинет, Кшиштоф Щерски, обясни с нарушение на международното право през 1939 г.

През септември Европарламентът пък прие резолюция „За важността на съхраняването на историческата памет за бъдещето на Европа", в която се твърди, че Втората световна война са провокирали Германия и СССР, подписали пакта „Молотов-Рибентроп". Тогава Външното министерство на Русия рязко осъди „такъв подход към историческите данни".

„Опитите за изкривяване на историческата истина не престават. Към тях се включиха не само наследниците на нацистките съучастници, а сега това стигна и до някои доста уважавани международни институции и европейски структури", заяви Путин на 11 декември заседанието на организационния комитет „Победа".

Като пример той приведе точно неотдавнашната резолюция на Европейския парламент, която „постави на една и съща плоскост и нацистките агресори, и Съветския съюз. Едва ли не обвинявайки СССР, заедно с нацистка Германия, в разпалването на Втората световна война. Все едно са забравили кой нападна Полша на 1 септември 1939 г. и Съветския съюз на 22 юни 1941 г.", каза той.

„А тези, които опитват да спорят с такава, неосноваваща се на нищо реално безпардонна лъжа, предварително биват обвинени в информационна война против демократична Европа. Това е цитат", добави Путин.
На пресконференция на 19 декември руският президент Владимир Путин припомни във връзка с резолюция на полския парламент, че Съветският съюз е последната европейска държава, подписала договор за ненападение с Германия, известен още като Пакт Молотов-Рибентроп. Държавният глава отбеляза също, че „самата Полша участва в делбата на Чехословакия". Руският лидер нарече резолюцията „пълни глупости". Той каза, че причина за войната не е бил пактът Рибентроп - Молотов, а Мюнхенското съглашение от 1938 г. и подчерта, че Полша се е възползвала от него, за да осъществи териториалните си претенции към Тешинската област, намираща се днес в Чехия.

Според президента на Руската федерация съветските войски са влезли в Полша в съответствие с тези споразумения, но „след като полското правителство загуби контрол над въоръжените си сили и върху това, което се случва на територията на Полша и самото то се намираше някъде в района на полско-румънската граница".

Държавният глава припомни събитията, предшестващи Втората световна война, във връзка с въпрос за отношението му към решението на Европейския парламент да приравни СССР с Нацистка Германия.

В отговор Министерството на външните работи на Полша излезе със следното изявление:

„С безпокойство и недоверие отбелязваме заявлението на представителите на властите на Руската Федерация, включително президентът Владимир Путин, за началото и хода на ВСВ, които представят изкривена картина на събитията", твърди МВнР на Полша.

В изявление полското ведомство подчерта, че през 30-те години Полша се стреми да изгради нормални отношения както с Германия, така и със СССР. Според Варшава тези две държави са действали заедно в ущърб на републиката.

„Думите на президента на Руската федерация подкопават съвместната работа на полски и руски експерти, както и постиженията на неговите предшественици Михаил Горбачов и Борис Елцин, които въпреки трудностите се опитаха да намерят пътя на истината и помирението в полско-руските отношения", се казва в изявлението.

Впоследствие, Путин, изказвайки се на разширен съвет на Министерството на отбраната, нарече „сволоч и антисемитска свиня" посланика на Полша в Нацистка Германия Юзеф Липски, който подкрепя Адолф Хитлер и неговата идея полските евреи да бъдат изпратени в Африка, където да „измрат и да бъдат унищожени". Президентът прочете откъс от доклада на посланика до полския външен министър: „Когато чух това, ... аз му отгворих", отговорил е на фюрера, на Хитлер - „ако той го направи, ще му поставим един великолепен паметник във Варшава". Председателят на Държавната Дума Вячеслав Володин по-късно заяви, че Полша трябва да се извини за подобни изказвания.

След това полският премиер Матеуш Моравиецки обвини руския президент Владимир Путин, че лъже в изказванията си, в които обвинява Полша за избухването на Втората световна война

„Президентът Путин многократно е лъгал за Полша и винаги го е правил съвсем съзнателно. Това обикновено става в ситуация, когато властите в Москва усещат международен натиск, предизвикан от нейните действия. И то натиск не на историческата, а на най-съвременната геополитическа сцена", се казва в изявлението на полския правителствен ръководител. То бе разпространено чрез профила му във Фейсбук и в акаунта в Туитър на канцеларията на премиера.

Моравецки посочва няколко неотдавнашни събития, които определя като провали за Русия. Сред тях е наложената заради употреба на допинг временната забрана руски спортисти да участват в международни състезания и неуспешният опит на Кремъл „напълно да подчини Беларус на Русия".

Полският премиер отбелязва и удължаването на санкциите на ЕС срещу Русия, наложени заради анексирането на Крим, както и санкциите на САЩ, засягащи изграждането на руския газопровод „Северен поток 2".

След това руското министерство на отбраната публикува разсекретени материали по случай 75-годишнината от освобождението на Варшава от силите на Нацистка Германия, медия Новият исторически раздел, който бе публикуван, се основава на уникални документи от фондовете на Централния архив на военния отдел. По-конкретно, той съдържа селекция от Варшавското въстание през септември 1944 г. „За мощната германска отбрана, която Червената армия проби по време на освобождението на Варшава, говорят кадрите от фотоалбума на оперативното ръководство на 1-ви Белоруски фронт. Албумът съдържа уникални фотографии на пробива на отбраната, последствията от нападението и артилерийската подготовка", съобщават от Министерството на отбраната.

От полското външно министерство, в деня на 75-годишнината от освобождаването на Варшава от нацистка окупация през Втората световна война, изразиха уважение към жертвите, които Червената армия е дала в борбата с нацизма, но подчертаха, че тя „не е донесла свобода на поляците".

„Ние уважаваме пролятата кръв в борбата срещу нацизма, но през 1945 г. режимът на Сталин доведе до терор, престъпност и грабеж. Червената армия освободи Варшава от нацистка окупация, но не донесе свобода на поляците", се казва в съобщение на полското външно министерство в социалната мрежа „Туитър".

17 януари се счита за деня на освобождението на Варшава от силите на Вермахта. Полската столица е освободена от съветските войски в резултат на Варшавско-Познанската настъпателна операция (14-17 януари 1945 г.).

Варшава обаче официално няма да отбележи 75-годишнината от освобождението от нацистките сили. Според представител на пресслужбата на града, „17 януари не е официално чествана дата във Варшава от много години".

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

НЕ ЦАПАЙ ИМЕТО НА ГЕНЕРАЛ КОЛЕВ!!! Не го пипай с мръсните си кунки! Кретен!!!

13.02.2020 19:10:01

Анонимен

На руските ушанки и на българските им мекерета- много поздрави от ген.Иван Колев. Велик българин, който разби руските банди и им показа къде зимуват раците.

13.02.2020 14:50:30

Шефа

Ха върви жертвай войници за освобождаване на такава неблагодарна сган ,като полските шляхтичи?

12.02.2020 15:23:22

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.