• 23 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8396
  •  GBP / BGN 2.2656
  •  CHF / BGN 2.0178
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 14°C

Бедственото положение в община Бургас е отменено. Созопол търси половин милион, за да се справи с щетите

Бедственото положение в община Бургас е отменено. Созопол търси половин милион, за да се справи с щетите

/КРОСС/Бедственото положение в община Бургас, въведено след проливните дъждове в събота, е отменено.

При порите загина една жена, а нанесените щети на домове и инфраструктура бяха оценени на 1 300 000 лева. Продължават възстановителните дейности в общината и в най-пострадалите местности - Черниците, Ченгене скеле и селата в общината.

218 молби - декларации за отпускане на еднократна финасова помощ са подадени до момента от жители на Бургаска област, пострадали от наводненията на 25 октомври, съобщи Тони Костова, директор на регионалната дирекция „Социално подпомагане" - Бургас, цитирана от Радио Бургас. Те са част от 341 броя молби предоставени от социалните работници на хората в пострадалите селища.
Най - много са подадените молби в дирекцията в Бургас и те са от кварталите Победа, Лозово, Горно Езерово и село Братово - до момента 195, от общо предоставени 250.
23 са приетите искания за еднократна помощ от жители на селата Росен и Ясна поляна, съответно в общините Созопол и Приморско. Предоставени са 70 молби на пострадали от бедствието в региона.
В дирекция „Социално подпомагане" - Царево не е подадена до момента нито една молба от предоставените 17 на жители на Кости, Бродилово, Синеморец и Ахтопол. Размерът на тази помощ е 325 лева, като хората, които са получи подобна социална подкрепа, но са пострадали и при това наводнение нямат право да получат такава помощ, уточни Тони Костова.
Семейството на загиналата в потопа край село Росен Валентина Стойчева ще получат финасова помощ с министерско постановление до 10 хиляди лева.

Общинският съвет в Созопол гледа днес актуализацията на бюджета с близо 500 000 лв. Парите са необходими за покриване на щетите от наводненията, за ремонт на улици и дърводобив. Става въпрос преди всичко за вътрешни преструктурирания на средствата по различни пера и излишъци от обществените поръчки, обясни Рейзи. „Изпълнението на бюджета от собствени приходи е около 85% , което е добре в условията на криза и по-слабият туристически сезон .Актуализацията на бюджета не е свързана с блокираните средства на общината в КТБ,заяви кметът Панайот Рейзи. Община Созопол е теглила безлихвен заем от Министерството на финансите на стойност 4 500 000 лв, за да може да извършва плащанията най-вече по изпълнението на проекта за водния цикъл. Остават още 1 300 000 лв.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.