• 07 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8282
  •  GBP / BGN 2.2865
  •  CHF / BGN 2.0041
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 12°C

БСП подкрепя Москов за реформата в Спешната помощ, защото стратегията била на министър Андреева

БСП подкрепя Москов за реформата в Спешната помощ, защото стратегията била на министър Андреева

/КРОСС/За първи път има гарантирани от резерва на касата пари за увеличение на бюджета на доболничната помощ. Това обяви здравният министър Петър Москов при дебатите по бюджета за Националната здравноосигурителна каса в парламента.

„Тук има хора, които са достатъчно запознати по темата и знаят, че до тук нито един лев никога през годините от резерва на касата не е бил прехвърлян след това в доболничната помощ в случай на нужда. Това се осигурява с този текст - с текста за болниците", заяви той. „Това означава простичко нещо - дисциплина", коментира Москов и посочи, че това е таванът, който Надзорният съвет на касата може да изхарчи за болнична помощ и представлява 95% от касовото изпълнение за тази година.

Думите на здравния министър бяха в отговор на изказване от страна на Мая Манолова от БСП. Тя обвини Москов, нехае по отношение на финансовото обезпечение на този обявената от него за приоритет за доболничната помощ.

"Управляващото мнозинство отхвърли предложение на БСП да се увеличат от 70 на 90 млн. лева парите за медико-диагностична дейност и от 120 на 140 млн. лева парите за дентална помощ, като допълнителните 40 млн. лева бъдат взети от парите за болнична помощ", припомни Манолова.

"С предложението се опитваме да подкрепим здравния министър в неговото намерение да прави здравна реформа, като в съответствие с неговото изявление предлагаме да се увеличат средствата за доболничната помощ, тъй като той заяви, че разбира реформата като акцентиране върху дейности в системата на доболнична и ограничаване на тези, които са в болничната", припомни Манолова.

В края на своето изказване Манолова обяви, че БСП подкрепя Петър Москов за стратегията за реформа в Спешната помощ, като по думите й това е стратегия, изготвена от министър Таня Андреева в мандата на предишното правителство, която не е успяла да бъде довършена. Ще ви подкрепим, но е коректно да се посочва кой е автор, каза Манолова и даде за пример правосъдният министър Христо Иванов, който по думите й не се изкушил и е посочил и предишните министри, работили по предложената от него стратегия за съдебна реформа.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.