• 29 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8245
  •  GBP / BGN 2.2877
  •  CHF / BGN 2.0006
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 18°C

Евгени Стоянов: МП е ангажирано с разширяване на достъпа до безплатна правна помощ

Евгени Стоянов: МП е ангажирано с разширяване на достъпа до безплатна правна помощ

/КРОСС/ Министерството на правосъдието е ангажирано активно с укрепване на капацитета на Националното бюро за правна помощ (НБПП) в посока разширяване на кръга от лица, които имат достъп до безплатна правна помощ и подобряване на качеството на предоставянето й.

Това заяви заместник-министърът на правосъдието Евгени Стоянов днес на кръгла маса, посветена на обсъждането на Стандартите за качество в работата на адвокатите в досъдебната фаза на наказателните производства в България. Събитието, в което участие взеха проф. Алън Патерсън, председател на Международната група по правна помощ и Питър ван ден Бигелар, изпълнителен директор на Холандската комисия за правна помощ, Елена Чернева-Маркова, председател на НБПП и Иванка Иванова, директор на Правната програма на Институт Отворено общество, отбеляза заключителната част по проект „Подобряване на достъпа до правна помощ в досъдебната фаза на наказателните производства в България". Проектът е финансиран по Програма Правосъдие 2014 - 2020 г. на Европейския съюз и се осъществяван съвместно от НБПП и Институт Отворено общество - София, с участието на Борда за правна помощ на Холандия като асоцииран партньор.

Зам.-министър Стоянов акцентира, че в България е налице добра практика от последните години в резултат на успешното партньорство на НБПП, Институт Отворено общество и Съвета на Европа. Като пример той посочи въвеждането на две пилотни услуги - национален телефон за първична правна помощ и регионални центрове за консултиране към адвокатските колегии, финансирани от Норвежкия финансов механизъм.

„Към настоящия момент активно работят националният телефон за правна помощ към НБПП и единадесет регионални центъра за консултиране към адвокатски колегии в страната. Дейността на центровете се администрира съвместно между Националното бюро за правна помощ и съответните адвокатски колегии. Основната задача на тези нови форми за предоставяне на правна помощ е тя да се доближи максимално до гражданите, които имат най голяма нужда от нея", каза зам.-министър Стоянов.

По думите му е създадена нова система за организация, управление и контрол на правната помощ, съобразена с европейските стандарти. Въведена е и процедура по допускане на правна помощ, определяне и назначаване на служебни адвокати, процедура по отчетност и контрол на предоставената правна помощ, значително е скъсен срокът за изплащане на възнагражденията на адвокатите и е постигнато по-равномерно разпределение на работата между тях, а от там и по-добри гаранции за равен достъп до правосъдие за българските граждани.

 

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.