• 07 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8282
  •  GBP / BGN 2.2865
  •  CHF / BGN 2.0041
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 13°C

От февруари изплащат новата финансова помощ за хората с увреждания

От февруари изплащат новата финансова помощ за хората с увреждания

/КРОСС/ Първото плащане на новата финансова помощ за хората с увреждания, която влезе в сила от началото на тази година, ще започне на 12 февруари, по банков път, и след 15 февруари чрез пощенските клонове, съобщи социалният министър Бисер Петков.

Той припомни, че за около 500 000 лица, които до момента са получавали интеграционни добавки по стария закон, не е нужно подаването на заявления за новата помощ. Други над 50 000 души, които не са получавали такива добавки, вече са кандидатствали в Агенцията за социално подпомагане за финансовата помощ по новия закон за хората с увреждания.

По повод призивите за изплащане на помощта за януари през този месец Бисер Петков посочи, че това няма как да се случи, тъй като в рамките на януари се превеждат помощите за декември.
Социалните дирекции ще работят за възможно най-ранно изплащане на новата финансова подкрепа за хората с увреждания, полагаща им се за януари. Това ще стане на 12 или 13 февруари, въпреки че стандартно помощите се изплащат след 15-то число на месеца, следващ месеца, за който се отпуска помощта. С намален доход през януари остават пенсионерите, които досега са получавали четвъртинката от социалната инвалидна пенсия, и която им беше спряна от началото на годината, припомни Бисер Петков, но уточни, че всички останали ще получат помощите си за декември.

Новата финансова помощ се отпуска за период, равен на срока на валидност на телковото решение, а когато то е пожизнено, срокът е 5 години. До края на март размерът на помощта ще зависи от вида и степента на увреждането, а от началото на април, след изтичане на срока на ТЕЛК, човек ще се явява първо пред комисията за освидетелстване, а след това ще му се прави индивидуална оценка на потребностите, която ще дава право на подпомагане.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.