• 05 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8282
  •  GBP / BGN 2.2865
  •  CHF / BGN 2.0041
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 17°C

НС гласува на второ четене Закона за хората с увреждания

НС гласува на второ четене Закона за хората с увреждания

/КРОСС/ В условията на запазения зад парламента палатков лагер на майките на деца с увреждания, депутатите ще гласуват на второ четене законите за личната помощ и за хората с увреждания. Миналата седмица протестиращите майки поискаха оставката на правителството, заради промени в закона за личната помощ, направени в последния момент, а след среща с премиера Борисов и поправяне на промените заявиха, че остават в палатката до окончателното приемане на двата закона, с които се слага началото на исканата от тях реформа.
Преработеният вариант на закона за личната помощ, известен като "закона на майките", ще бъде гласуван на второ четене в пленарна зала, заедно със законопроекта за хората с увреждания, подготвен от социалното министерство в диалог с протестиращите майки и организациите на хората с увреждания. Окончателните текстове на закона за личната помощ гарантират финансов ресурс за личните асистенти на хората с най-тежките увреждания. Когато за лична помощ кандидатства дете с 90 и повече процента на увреждането, от семейната му помощ ще се отнемат до 380 лева в полза на общината-доставчик, в зависимост от отпуснатия брой часове, обясни в петък омбудсманът Мая Манолова."Ако детето с увреждане му бъдат определени по 2 часа лична помощ, които представляват 250 лева, да не се отнемат тези 380 лева, а да се приспаднат само 250 лева от цялата сума", обясни Манолова.

"Този вариант на законопроекта и законът за хората с увреждания са първата голяма крачка към реформата", заяви Мая Стоицева, представител на майките от фейсбук групата "Мостове".

"Имаме рамките, имаме текстовете, започва много по-сериозната работа по наредби, методики, реформирането и прилагането на двата закона. Ние като майки ще бъдем на линия, за да можем да даваме идеи, да помагаме целият този процес да се случи до край", подчерта Стоицева. В края на миналата седмица Вера Иванова от инициативата "Системата ни убива" заяви, че майките остават в протестна готовност до днес.

"В сряда ще се види окончателният резултат от нашата дългогодишна борба. Това е огромна крачка напред и тя трябва да продължи в тази посока", заяви Вера Иванова.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.