• 18 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8036
  •  GBP / BGN 2.2826
  •  CHF / BGN 1.9846
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 13°C

Порошенко сменя външния министър и гуверньора на украинската Централна банка

Порошенко сменя външния министър и гуверньора на украинската Централна банка

/КРОСС/ Украинският президент Петро Порошенко внесе във Върховната рада проектопостановления за уволнението на досегашния изпълняващ длъжността външен министър на страната Андрей Дещица и на управителя на Централната банка Степан Кубив.

На мястото на Дещица Порошенко представи номинацията на настоящия посланик в Германия Павло Климкин. Климкин изигра важна роля в преговорите по споразумението за асоцииране на Украйна с Европейския съюз, отбелязва агенция Reuters.

След сериозния политически гаф в събота, уволнението на Дещица не изненадва. Тогава той слезе да разговаря с протестиращите пред руското посолство в Киев и в един момент се включи в изпълнението на нецензурна песен по адрес на руския президент Владимир Путин. По-късно министърът обясни действието си с желанието да успокои демонстрантите, обсадили мисията, които изпотрошиха паркираните пред нея коли, свалиха руското знаме от пилона, хвърляха по зданието яйца и домати и бомбички и димки в двора.

По-късно руският външен министър Сергей Лавров заяви, че вече няма за какво да разговаря с украинския си колега, а премиерът Дмитрий Медведев определи поведението на Дещица като неадекватно, припомня руският бизнес портал РБК.

На мястото на досегашния гуверньор на украинската Централна банка Порошенко е предложил Валерия Гонтарьова, информира „Украинская правда". Освен опитен банкер, уважаван в инвестиционните и бизнес кръгове, тя е и политически съюзник на президента. Гонтарьова работи във финансовия сектор от 20 години, като от декември 2007 г. е председател на борда на директорите на украинския инвестиционен фонд Investment Capital Ukraine (ICU), а преди това е заемала високи постове в украинския филиал на ING.
Номинациите на външния министър и на управителя на Централната банка трябва да бъдат одобрени от парламента, посочва украинската агенция УНИАН.

Междувременно днес Порошенко заяви пред журналисти, че Върховната рада би трябвало бързо да вземе решение за саморазпускането си и за насрочване на предсрочни избори.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.