• 01 Юни 2024 |
  •  USD / BGN 1.8023
  •  GBP / BGN 2.2911
  •  CHF / BGN 1.9921
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 21°C

Бесарабски българи в Украйна блокират пътища и искат оставката на Порошенко

Бесарабски българи в Украйна блокират пътища и искат оставката на Порошенко

/КРОСС/ Вчера по време на сесията на градския съвет в Белгород-Днестровски над 300 представители на българската общност в Бесарабия блокираха движението на автомобили пред сградата, предава uainfo.org, цитирани от епиценър.бг.

Българите протестираха срещу беззаконието на украинските националисти, които на 18 май пребиха и заляха със зелена боя общинския съветник Василий Кащи, а после го натикаха в контейнер за боклук. Те се обявяват и против други прояви на насилие, включително оскверняването на български паметници. Според българите, властите и лично президента Петро Порошенко нарушават конституцията на Украйна, като използват радикали за подтискане на малцинствата.

Протестиращите поискаха импийчмънт за Порошенко за нарушаване на чл. 10 от Конституцията на Украйна и издигнаха плакати с напдиси: "Порошенко, озапти радикалите си", "Порошенко, не пипай българите", "Радикалите и тези, които пребиха Кащи - в затвора". С недоволните българи разговаряха представители на властите и полицията, отбелязва изданието.

Президентът на Асоциацията на българите в Украйна, народният представител Антон Киссе се обърна към Съвета за сигурност на Украйна, правоохранителните органи и губернатора на Одеска област с искане за разследване на нападението срещу Кащи.

"Искаме извинение от "патриотите", които се наричат такива", заяви пред протестиращите депутатът от Одеса.

Пред протестиращите се изправи и общинският съветник Кащи. По думите му, след инцидента с радикалите му е била направена операция, а заради заливането с боя той в момента е загубил зрението си.

"Те ни наричат сепаратисти. Защо? Защото не боядисваме оградите си в синьо-жълто? Затова, че отстояваме своята позиция?", възмути се Кащи.

В същото време съветникът на бившия президент Леонид Кучма - политологът Олег Соскин нарече проявите на българите "глупави" и предупреди българската общност, че носи отговорност за сепаратизъм.

"Да хванат Киссе и да го депортират в България или където там иска и с това цялата му дейност - финансова, политическа, социална - ще приключи", заяви Олег Соскин.

Заради протестите на българската общност се очаква изостряне на противоречията между бесарабските българи и украинските националисти, прогнозира uainfo.org.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

Ами вече братският народ не е руският,а фашисткият украински!!!

01.06.2017 06:59:01

Анонимен

Това правителство ,като всяко което е било на власт е с предатели ,лицемери и идиоти.Няма да има съответна реаякция поне да вземат нещо хубаво от турците . Те веднага ще се застъпят. А преказват и се блъскат в гърдите били патриоти защитавали българските интереси. Където има българи там и има български интереси..Краино време е да го осъзнаят това.

31.05.2017 23:49:22

Анонимен

А какво прави нашето МВнР? Какво чака посланикът ни в Киев? Или имат нареждане от Козяк да си траят? Как нашата държава чрез това правителство защитава интересите на българите зад граница? Само на приказки. Ако чакат Б.Б. да им нареди лично и това няма да стане. Той обича да го галят по главицата не само папи, но и по-големите началници от Европа и Америка.

31.05.2017 17:48:41

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.