• 16 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8056
  •  GBP / BGN 2.2785
  •  CHF / BGN 1.9957
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 16°C

Изборите в Украйна: Ще победи ли "партията на мира"?

Изборите в Украйна: Ще победи ли "партията на мира"?

/КРОСС/ Парламентарните избори само ще засилят политическото разделение в Украйна. Такова мнение преобладава в прогнозите на западните анализатори.

Гласуването е насрочено за 26 октомври. Според последните проучвания, води президентският "Блок на Петро Порошенко", на второ място е "Народния фронт" на премиера Яценюк с 9%. А трета в парламента, може би, ще влезе Радикалната партия на войнствения националист Олег Ляшко.

Както отбелязва британският вестник „The Sunday Times", лидерите на военизираните групировки, финансирани от местни олигарси за борба с опълченците в източната част на Украйна, са твърдо решени да заемат депутатските места в новия парламент. Това предизвиква основателни опасения у западни експерти: според тях, крайно десните военизирани групировки могат с времето да решат да извършат държавен преврат.

Ако съставът на бъдещия парламент е повече или по-малко ясен, прогнозите за ефективността на неговите действия са много мъгливи. От ООН, например, изразиха надежда, че парламентарните избори ще бъдат стъпка към политическо помирение в Украйна. Но ако "Блокът на Порошенко" се възприема като "партия на мира", то на практика всички останали водещи в избирателната кампания са „партии на войната". При това, всички те имат шанс да влязат в парламента, подчертава политологът Григорий Добромелов:
- Ако Порошенко успее да сформира стабилно мнозинство във Върховната Рада и да започне реформи, тогава, може би, той ще бъде по-миролюбиво настроен. Тъй като ескалацията на военния конфликт, не му е изгодна. Ако Порошенко не успее да сформира стабилно мнозинство, ако радикалните партии - например, партията на Ляшко - съберат сериозен процент, президентът ще бъде принуден да се съобразява с милитаристично настроените сили. И, най-вероятно, въоръженият конфликт в някаква степен ще се възобнови.
Остава още един - може би, най-важния за Киев проблем: как да се проведе гласуването на територията на самопровъзгласилите се Донецка и Луганска републики. ДНР и ЛНР се подготвят за собствени избори за парламент и ръководство, като те са насрочени за 2 ноември. Порошенко определи своята дата за републиките - 7 декември.

Изглежда, в Киев (в Брюксел и Вашингтон) се надяват, че до края на декември положението по някакъв начин ще се промени.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.