• 28 Март 2024 |
  •  USD / BGN 1.8083
  •  GBP / BGN 2.2804
  •  CHF / BGN 1.9935
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 19°C

Путин и Порошенко договориха газовите доставки

Путин и Порошенко договориха газовите доставки

/КРОСС/ На срещата в Милано между президента на Русия Владимир Путин с лидерите на ЕС и украинския президент Петро Порошенко са били договорени доставките на руски газ в Украйна.

Европейските партньори и Украйна изцяло са съгласували схемата за покриването на дефицита в бюджета на компанията „Нафтогаз", съобщи украинският държавен глава Петро Порошенко, цитиран от УНН.

„Изцяло съгласуван беше начинът, по който ще бъде обезпечен дефицитът в средствата на „Нафтогаз" за закупуване на газ. Разбира се, очаква се да участват и нашите европейски партньори", посочи Порошенко.
„Украйна ще разполага с газ - това е резултатът от споразумението от Милано", гласи съобщение на държавния глава в Twitter.

Украйна може да употреби средствата от Международния валутен фонд (МВФ) и международните финансови организации за покриване на дефицита в средствата за закупуването на руски газ, съобщи държавният глава Петро Порошенко, цитиран от РИА „Новости".

„Имаме различни варианти, започвайки от средствата от МВФ", изтъкна президентът.

Руският президент Владимир Путин се е съгласил до 31 март да продава газ на Украйна на цена от 385 долара за 1000 куб. м, съобщи украинският държавен глава Петро Порошенко, цитиран от УНН.

„Позицията на Киев се свежда до това, че ние трябва да имаме две цени: зимна - когато търсенето на газ нараства, и такава за през лятото, когато цените падат при намаляването на търсенето. Нашата оферта заедно с ЕС беше да се плащат 325 долара през лятото и 385 долара през зимата. Позицията на руснаците - да плащаме 385 долара през цялата година. Постигнахме споразумение, де факто приемайки украинската позиция: да говорим само за зимата и до 31 март да фиксираме цена от 385 долара. И руснаците се съгласиха с това", каза Порошенко.

Украйна признава наличието на дълг единствено за руския газ, употребен през 2013 година. Това заяви Порошенко, цитиран от УНН.

„Има въпроси, свързани с дълга, който признава Украйна - това са задълженията ни за газа, употребен през миналата година", каза Порошенко.

Ръководството на Донецката и Луганската народни републики събират от населението средства за газа, доставян от „Нафтогаз", но не ги предават на Украйна, твърди украинският президент Петро Порошенко, цитиран от УНН.

„На този етап Украйна доставя значителна част от природния газ, който употребяват Донецк и Луганск. Но оттам „Нафтогаз" не получава нито стотинка", подчерта Порошенко.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.