• 19 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8036
  •  GBP / BGN 2.2826
  •  CHF / BGN 1.9846
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 15°C

Порожанов: Обсъжда се частичен достъп до депозитите в КТБ

Порожанов: Обсъжда се частичен достъп до депозитите в КТБ

/КРОСС/ "КТБ е една от темите, които са най-болезнени в този момент. Какво се случва в момента в банката знае само БНБ, която е назначила квесторите там, които работят и наблюдават операциите, случващи се в нея." Това каза в сутрешния блок на БТВ „Тази сутрин" Румен Порожанов, служебен министър на финансите.

"Нашето желание е КТБ да заработи отново и вложителите и фирмите имащи активи там да си ги получат. Правителството не решава съдбата на банката. Това, което знаем в момента от колегите от Централната банка е, че се прави одит и проверка за състоянието на кредитния портфейл на банката, за да се установи какви са липсите в него. Надявам се в КТБ да няма дупка от 5 милиарда, за която се говореше в началото на кризата с нея. Със сигурност може да има някаква загуба на ликвидност, но едва ли тя е чак такава голяма цифра. Това, което е направила БНБ е да изпрати писма до основните акционери с КТБ, които при желание да предложат план за оздравяване на банката, след като се разбере нейното финансово състояние", каза още министърът.

"По време на специалния надзор на банката би трябвало да се направи така, че тя да може частично да оперира с кредитите и вложенията на клиентите й, в рамките на възможната за нея ликвидност. Това вчера го дебатирахме с ръководството на БНБ, това говорихме и с представители на ЕК, които бяха на посещение в България. Разисквано беше хората с малки депозити в КТБ по възможност да имат достъп в цялост до своите средства", каза финансовият министър.

"В момента банковата ни система е с много висока ликвидност, тоест тя има възможност да изплаща в голяма степен преките средства на вложителите си, проблемът покрай случилото се с КТБ е по-скоро психологически отколкото реален. Имаше среща при премиера Близнашки с представители на Виенския фонд, на представители на Оманския фонд и беше постигнато решение в следващите две седмици да бъде дадена възможност заинтересованите акционери и инвеститори да предложат план за оздравяване на КТБ. Разбира се, подобни предложения трябва да бъдат официализирани първо пред БНБ", уточни Порожанов.

"Проблемите с бюджета на страната и дали ще се наложи неговата актуализация аз вече коментирах, че се коренят в това, че са били заложени приходи, които е много трудно, да не кажа невъзможно да бъдат събрани през настоящата година. Жаргонно може да се каже, че са били заложени пари за харчене без да бъде сигурно дали реално ще бъдат събрани преди това приходите, каза финансовият министър. Без да влизам в проблематиката на приходите и разходите може да се каже, че до края на годината бюджетния дефицит ще бъде в размер на 2.5 - 2.7 процента или около 1 милиард лева", отбеляза Порожанов.

"Това би било при идеални условия и ако не се налагат някакви извънредни разходи. Извънредни такива биха могли да настъпят, ако се наложи да бъдат отделени средства от бюджета по отношение на КТБ. Това беше коментирано на срещата с представителите на ЕК и беше постигнато съгласието, че ако се наложат такива разходи и по този начин се надхвърлят 3-те процента бюджетен дефицит, няма да бъде стартирана процедура по свръхдефицит", каза финансовият министър.

"Критиките към назначаването за директор на митниците на Ваньо Танов като цяло беше от хора, които се притесняват от неговото връщане в системата и от работата, която той може да свърши. Решението за неговото повторно назначаване беше лично моя, защото аз съм запознат с това, което той беше извършил в предишния си престой в агенцията и знаех, че той ще се справи с трудната ситуация. Факт е, че митниците в последната година и нещо бяха пробита институция, която в никакъв случай не допринасяше в достатъчна степен за приходите и бюджета на държавата", коментира още Румен Порожанов.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Ганьо

Кой ще ти повярва на точно на теб, безгласна буква?! И на децата е ясно, че Ганьо от Банкя ви нарежда, като пионки.

29.08.2014 12:38:12

дядо

Порожанов е бил притиснат да поеме отговорността за назначението на Ваньо. Така стана и с оставките в ДКЕВР, които бяха подадени насила.

29.08.2014 12:38:01

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.