• 20 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8036
  •  GBP / BGN 2.2826
  •  CHF / BGN 1.9846
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 16°C

Румен Порожанов: Актуализацията на бюджета е неизбежна

Румен Порожанов: Актуализацията на бюджета е неизбежна

/КРОСС/ „Моята прогноза и анализ е, че имаме всички предпоставки да направим така, че възстановявайки доверието, връщайки инвестициите, стабилизирайки определени проблеми във финансовата система, да покажем, че държавата ни стъпва на правия път." Това заявява министърът на финансите Румен Порожанов в интервю за в. „Капитал".

Той посочва, че с връщането на доверието към институциите няма да се появяват и предпоставки за финансов дестабилитет и за понижение на кредитния рейтинг.

Министърът на финансите подчертава, че актуализацията на бюджета е неизбежна и ще се проведат разговори с всички първостепенни разпоредители, „за да преценим чисто експертно проблемите пред техните бюджети".

Законопроектът за актуализация на бюджета няма да е всеобхватен, уточнява той, но в него ще се заложат няколко основни параметри, които ще бъдат внесени в момента, в който се ситуира новият парламент.

„Към момента по различни оценки неизпълнението на приходната част е около 600 млн. лв.", казва министърът и заявява, че стремежът е да се увеличат приходите от ДДС и от акцизи. Румен Порожанов посочва, че зам.-министърът по приходите Теменужка Петкова и съветникът му Атанас Кацарчев са в ежедневна комуникация и контакт за подобряване на координацията между приходните агенции, където липсата на обмяна на информация е била съществена.

„В момента се работи активно върху анализа за несъответствието между количествата стоки, върху които са платени ДДС и акцизи и данните за реалното потребление на същите стоки", казва още министърът на финансите и уточнява, че „анализът на потреблението е много важен, за да може да се разбере по обратен път откъде идват проблемите".

На въпрос каква част от наличния във фискалния резерв ресурс може да се ползва за текущо финансиране, министърът отговоря, че „тези средства са целеви и те не могат да се използват и не би трябвало да се стига дотам".

Според него използването на фискалния резерв за текущо финансиране при необходимост би нарушило баланса. Идеята на президента фискалният резерв да се подкрепи с някои буфери, както и опцията да бъде допълнен Фондът за гарантиране на влоговете в банките, трябва да се разгледа още веднъж при промяната в закона за бюджета за 2014 г., казва Румен Порожанов.

„Настоящото ниво на фискалния резерв ни дава възможност да покрием плащанията си до края на годината по дълговите емисии, да покрием размера на дефицита, заложен в закона за бюджета, т.е. 1,47 млрд. лв., както и възможност да направим големите плащания през януари - 1,7 млрд. лв. по външния дълг, директните плащания към земеделските производители, които са около 1,1 млрд. лв. и респективно дефицитът през първия месец на 2015 г., който традиционно е с по-слаби приходи", пояснява министър Порожанов.

За спрените плащания по оперативните програми финансовият министър коментира, че се прави всичко необходимо „да покажем на ЕК, че са отстранени недостатъците по „Околна среда". Основната цел е да се възстановят плащанията на ЕК по ОПОС и „евентуално по „Регионално развитие", така че очертаващият се дефицит по Националния фонд да не е в негативния сценарий. Съчетавайки го с анализа на разходите, може да успеем да влезем в рамките на 3% бюджетен дефицит както на касова, така и на начислена основа", допълни Порожанов.

По отношение на казуса с КТБ министър Порожанов отново заявява, че неговият стремеж е „по никакъв начин разрешаването на казуса по оздравяването на банката да не бъде свързан с ангажирането на публичен ресурс". По повод официалното искане, което БНБ е отправила към МВФ, за провеждане в рамките на редовните годишни консултации със страната ни по член IV от Учредителния договор на МВФ на мисия по Програмата за оценка на финансовия сектор, министърът на финансите казва, че по време на мисията ще бъдат проверени БНБ, публичните финанси на МФ и КФН.

„Една от идеите е, когато бъде направен преглед на работата на тези институции, ако има проблеми с доверието към някои от тях, то да бъде възстановено", уточнява министърът и посочва, че се „очаква мисията да се проведе в началото на следващата година, тъй като тя се различава от регулярното наблюдение".

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.