• 19 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8036
  •  GBP / BGN 2.2826
  •  CHF / BGN 1.9846
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 20°C

МФ поема пълния контрол върху обществените поръчки

МФ поема пълния контрол върху обществените поръчки

/КРОСС/ Агенцията за обществените поръчки, която от години е под шапката на министерството на икономиката, ще бъде прехвърлена към финансовото министерство. Така ведомството на Владислав Горанов ще получи пълен контрол в областта на обществените поръчки и ще отговаря не само за налагането на санкции, както е в момента, но и за провеждането на самата политика в сектора, предвиждат одобрени от правителството промени в Закона за обществените поръчки.

Според мотивите към законопроекта преместването на АОП към финансовото министерство ще доведе до прилагане на единна политика. От това според авторите на предложението системата само ще спечели, защото една и съща структура ще отговаря и за методологията, и за предварителния контрол върху обществените поръчки, както и за последващото налагане на санкции. В момента контролът по спазването на закона се осъществява от агенцията за държавна финансова инспекция към МФ, а наказателните постановления се издават от финансовия министър или упълномощено от него лице.

В мотивите не се дават повече аргументи защо се приема, че функционирането на агенцията към министъра на икономиката не е ефективно, и не създава ли допълнителни рискове концентрирането на власт. АОП е към министерството на икономиката от самото приемане на действащия закон за обществените поръчки през 2004 г. Тогава дебатите са били дали структурата да не е на подчинение на МС, за да има по-висок статут и да не се явява подчинена на министър, който в същото време е задължена да контролира.

С промените в закона се затваря и сериозна врата за корупция при възлагането на поръчки, запазени за предприятия на хора с увреждания. Възложителите занапред ще могат да залагат критерии за оценка на капацитета на кандидатите и при тези поръчки, което в момента е забранено. В такива търгове ще се допускат и неспециализирани фирми и офертите им ще се разглеждат, ако останалите предложения не покриват критериите или няма желаещи специализирани предприятия.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.