• 20 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8359
  •  GBP / BGN 2.2843
  •  CHF / BGN 2.0205
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 10°C

4 пъти по-малко са корупционните рискове при поръчките с евросредства

4 пъти по-малко са корупционните рискове при поръчките с евросредства

/КРОСС/Корупционните рискове при обществените поръчки, в които има евросредства, са около 4 пъти по-малко в сравнение с обществените поръчки, когато се използват само национални средства. Това обяви пред News.bg Руслан Стефанов, директор на икономическата програма към Центъра за изследване на демокрацията.

Причината да се наблюдават по-малко злоупотреби при обществените поръчки с евросредства, е в контрола. При тях освен възлагащ орган, има и сертифициращ, и верифициращ. От тази гледна точка опитът с европейските пари в голямата си част е позитивен, подчерта Стефанов. Акцент в изследването са и наказанията за нарушителите.

Стефанов констатира малко дела, а наказанията са предимно административни. По думите му, липсват ефективни наказания.

Заедно с румънски партньори от Центъра за изследване на демокрацията са разработили изследване, обхващащо 10-годишен период по отношение на рисковете при възлагането на обществени поръчки.

Подготвили са и наръчник за превенция, противодействие и анализ на рисковете, който е предназначен за администрацията, а също и в помощ на съдебната система и на правораздавателните органи, за да се ориентират по-добре в начините за противодействие на злоупотребите.

В енергийния и инфраструктурния секторите най-често се наблюдават злоупотреби на обществените поръчки.

За пример, Стефанов даде проекта АЕЦ "Белене" и подчерта, че ако си спомним доклада за начина, по който са включени обществените поръчки, ще видим, че има сериозен проблем. Той изтъкна и проекта "Южен поток", като подчерта, че реално противодействието от страна на ЕК не е било заради самия проект, а най-вече защото са нарушени процедурите по възлагане на обществените поръчки.

Злоупотреби има и на местно ниво. В кметствата и общините, където контролът е занижен.

В по-големите общини проблемът се свежда най-вече до предварителното избиране на кандидати. Като пример Стефанов даде изборът на автомобили, където може да се видят най-честите злоупотреби. При обществените поръчки за избор на автомобили предварително се избира модела, задават се конкретни специфики.

Медиите напоследък също изравят проблеми, свързани с обществените поръчки, изтъкна той. Влизането в ЕС все пак е довело до положително развитие в областта на обществените поръчки.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.