• 15 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8056
  •  GBP / BGN 2.2785
  •  CHF / BGN 1.9957
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 14°C

13,3 милиона милионери в долари

13,3 милиона милионери в долари

/КРОСС/ Въпреки спада на глобалното богатство заради сътресенията на капиталовите пазари и спада на цената на петрола, световните супербогаташи са увеличили покупките на луксозни стоки през 2015 г., пише вестник „Гардиън".

Според доклад на компанията Knight Frank продажбите на суперяхти - лодки с дължина над 24 м, са се увеличили с 40%, като техните собственици са се отправяли все по-често към дестинации като Антарктика и далечни места в Азия, вместо да стоят в пристанищата на Средиземно море и Карибите.
Броят на ултрабогатите - хора с активи за над 30 млн. долара, е намалял с 3% през последната година. В момента има 187 500 души с имущество над този праг, при 193 100 през 2014 година. Това е първият спад на бройката от финансовата криза насам.
Общо те контролират активи за 19,3 трлн. долара, при 22 трлн. долара преди година. Спадът се дължи на нестабилните фондови пазари, сривът на цените на суровините и забавянето на икономиките на Китай и други държави.

Броят на световните доларови милионери е паднал от 13,6 млн. на 13,3 млн. през последната година. Съвкупното им имущество е за над $66 трлн. - повече, отколкото съвкупната пазарна капитализация на всички световни борси.

Но според доклада спадът е само временно явление, като се очаква през 2025 г. да има над 18 милиона милионери.
Т. нар. емоционални инвестиции като автомобили, картини, пощенски марки и бижута остават популярни сред супербогатите. Индексът на предмети на изкуството на Knight Frank се е увеличил с 4% за последната година, през която бяха отбелязани ценови рекорди в някои сегменти. Картината на Пабло Пикасо „Алжирски жени" се изтъргува за невероятните 179 млн. долара, а „Легнала гола жена" на Амедео Модиляни намери купувач от Шанхай за 170 млн. долара.
Индексът на цените на класическите автомобили е нараснал със 17% за последната година, а показателят за цените на монетите е нараснал с 13%. Като цяло индексът на Knight Frank за инвестициите в луксозни предмети е нараснал със 7% през 2015 г. на фона на спад на лондонския FTSE 100 с 5% и увеличение само с 1% на цената на първокласните имоти в столицата на Великобритания.
Заради спад на търсенето в Китай цената на вината „Бордо" с инвестиционен потенциал се понижава, но според Knight Frank това също е само временно явление.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.