• 20 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8036
  •  GBP / BGN 2.2826
  •  CHF / BGN 1.9846
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 20°C

Сини стаи за разпит на деца и медиация предвиждат законови промени на правосъдното министерство

Сини стаи за разпит на деца и медиация предвиждат законови промени на правосъдното министерство

/КРОСС/По-широк кръг на пострадали от престъпления и увеличаване на правата им, задължително ползване на сини стаи при изслушване на деца и разпит на пострадали от насилие, въвеждане на възстановително правосъдие и медиация в наказателното производство.

Това предвижда пакетът от промени в Наказателно процесуалния кодекс (НПК), Наказателния кодекс (НК) и Закона за изпълнение на наказанията и задържането под стража (ЗИНЗС), който Министерството на правосъдието публикува днес за обществено обсъждане.

Промените са готвени по времето на Христо Иванов и финализирани сега. Целта на предлаганите промени е да се акцентира върху засилване защитата на пострадалите от престъпления. Въведени са и изискванията на Директива 2012/29/ЕС за установяване на минимални стандарти на правата, подкрепата и защитата на жертвите на престъпления. Новите законови текстове гарантират, че пострадалите ще получават подходящата информация, подкрепа и защита като участници в наказателното производство.

Дефиницията за "пострадал" в НПК е приведена в съответствие с тази на "жертва" в директивата. Това е физическо лице, което е претърпяло физическо, душевно или емоционално страдание или икономическа вреда, които са пряка последица от престъпление.

С промените се предвижа и разширяване на кръга от хора, които законът третира като пострадали от престъпление. "При смърт, която е пряка последица от престъплението, пострадали са съпругът, съответно лицето, с което починалият се намира във фактическо съжителство, низходящите, възходящите, братята и сестрите, както и издържаните от починалия лица" е предложението за нов текст от закона.

Предлагат се и специални мерки за защита на пострадалите. В НПК се създава нов раздел, уреждащ защитата на пострадали от престъпления. Разследващият орган трябва да разпорежда извършването на индивидуална оценка на жертвата на престъпление. Така по-сигурно ще могат да се определят специалните мерки за защита. Пример за такива мерки са разпитът да протича в специално пригодено за това помещение и да се извършва от лице със същия пол; да не се допуска пряк контакт между подсъдимия и пострадалия и др.

Сини стаи за малолетни и непълнолетни

Разпитът на малолетни или непълнолетни или на пострадали от насилие следва да се провежда в специални помещения или т.нар. "сини стаи". Това предвиждат още промените в НПК. Дете, което е свидетел на престъпление, трябва да се изслушва пред съдия непосредствено след установяване на извършеното деяние или след установяване на пострадалия от него. Броят на разпитите му трябва да се сведе до минимум. Подготвен за работата с деца специалист ще провеждат разпитите, а допълнителни въпроси от съдия, прокурор, разследващ полицай или адвокати ще бъдат задавани чрез аудиооборудване. Условията, на които ще следва да отговаря помещението и изискванията към специалиста, който ще води разпита, ще се определят с наредба на Министерския съвет, предвижда още проектът.

Въвеждане на института на медиацията

С предлаганите законодателни промени у нас за пръв път се предвижда въвеждане на института на медиацията. Целта на процедурата е сключване на споразумение между извършителя и пострадалия, което може да включва задължение за първия да възстанови причинените вреди, поемане на лечението на жертвата от престъплението, участие в корекционни програми и програми за въздействие, извинение на пострадалия и др.

Въвеждането на института е и едно от изискванията на Директива 2012/29/ЕС. Медиацията се отнася до извършителите и пострадалите от леки престъпления, т.е. тези, за които се предвижда наказание лишаване от свобода до 3 г., ако престъплението е умишлено, и до 5 г. ако е по непредпазливост. Друго изискване, за да се приложи институтът на медиацията, е деецът да не е осъждан и да признава вината си. Необходимо е и съгласието на пострадалия. Медиацията няма да е приложима и когато е причинена тежка телесна повреда или смърт, или извършителят е бил в пияно състояние, както и при няколко извършени от дееца престъпления.

Страните могат да бъдат насочвани към медиация още преди образуване на наказателното производство, както и на всеки негов етап, от съда или прокуратурата. Срокът за приключване на процедурата е два месеца, което става със сключване на писмено споразумение, което се одобрява от органа, насочил страните към медиация. В този случай наказателно производство не се образува или образуваното се прекратява. Ако извършителят не изпълнява писмената договорка, се образува наказателно производство. А контролът по спазване на споразумението се осъществява от органа, който го е одобрил.

Възстановително правосъдие като част от възпитателната работа в затворите

предвиждат промените в ЗИНЗС по отношение на осъдени лица, изтърпяващи ефективно наказание. По отношение на тях медиацията не може да има същите последици, като прилаганата в рамките на висящо наказателно производство. Процедурата се стреми към осигуряване на помирение между лишения от свобода и пострадалия или неговите близки, особено в случаите, в които има вероятност те да живеят заедно в бъдеще.

Тези практики, известни в други страни, предвиждат - диалог, конфериране, участие в омиротворителни кръгове, които да се осъществяват преди освобождаването на лишените от свобода.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.