• 16 Юни 2024 |
  •  USD / BGN 1.8303
  •  GBP / BGN 2.3227
  •  CHF / BGN 2.0514
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 16°C

"Газпром" започва разговори за възобновяване на проекта за газопровод "Турски поток"

"Газпром" започва разговори за възобновяване на проекта за газопровод "Турски поток"

/КРОСС/ "Газпром" започва разговори за възобновяване на проекта за газопровод "Турски поток" през Черно море, предаде ТАСС, цитирайки зам.-шефа на компанията Александър Медведев. Срещите ще са в Турция и от руска страна ще се водят от Алексей Милер, председател на Управителния съвет на "Газпром".

Договореност за възстановяване на преговорите е била постигната на срещата  между турския министър на икономиката и руския министър на енергетиката. 

Проектът за "Турски поток" беше обявен от президента Владимир Путин на 1 декември 2014 г. по време на неговото посещение в Турция. Тогава стана ясно, че този бъдещ газопровод с капацитет от 63 милиарда куб. м. ще замени проекта за "Южен поток" със същата мощност, който трябваше да свързва Русия и България по дъното на Черно море.

Спирането на "Южен поток" бе обяснено с отказа на българското правителство за започване на строителството.

След състоялите се на 9 август в Санкт Петербург преговори между турския президент Реджеп Тайип Ердоган и руския му колега Владимир Путин бе решено да бъде възобновена работата по проекта "Турски поток", да бъде създадена работна група и да се изработи пътна карта.

Маршрута на газопровода "Турски поток" по дъното на Черно море тръгва от компресорната станция в Анапа, през териториални води на Русия и ще влезе в териториални води на Турция, като ще излезе на европейския й бряг, откъдето ще продължи към границата с Гърция за изграждането на газов хъб, от който страните-членки на ЕС ще трябва сами да строят газопроводите към своите територии. 

Преговорите между "Газпром" и турската страна обхващат вероятно и цената на руския газ, доставян на Турция по "Син поток" и по Трансбалканския газопровод.

Още през 2014 г. главата на "Газпром" Алексей Милер заяви, че мощността на "Син поток" ще бъде увеличена от 16 до 19 милиарда кубометра годишно. През 2014 г. беше регистриран и исторически рекорд от доставки на руски газ за Турция от 30 милиарда кубометра срещу 26 милиарда през 2013 г.

Освен по "Син поток" Турция получава руски газ и от Трансбалканския газопровод, същият, по който и България получава газ, който минава през Украйна, Молдова и Румъния.

Сега Турция е вторият по обеми потребител на руски газ - след Германия. Русия доставя на Турция 48 милиона кубометра на денонощие. Според дългосрочния договор "Газпром" ще изнася газ за Турция в течение на 25 години, като общо ще бъдат доставени 365 милиарда кубометра.

 

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

Бла - Бла - Бла, Да - Да - Да, Надай се коньо за зелена трева, но ... лаф да става!

31.08.2016 11:14:17

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.