• 16 Юни 2024 |
  •  USD / BGN 1.8303
  •  GBP / BGN 2.3227
  •  CHF / BGN 2.0514
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 25°C

Борисов: Не фигурира и не е подписан дългосрочен газов транспортен договор за „Южен поток"

Борисов: Не фигурира и не е подписан дългосрочен газов транспортен договор за „Южен поток"

/КРОСС/Българското правителство не е променяло позицията си по „Южен поток". Не фигурира и не е подписан дългосрочен газов транспортен договор за „Южен поток", заяви от парламентарната трибуна министър-председателят на Република България Бойко Борисов относно „Южен поток" и документите, с които се е запознал по проекта.

Към момента няма и завършен финален модел по проекта. И двата документа са пряко свързани с изясняване ползите за страната ни от изграждането на газопровода на българската територия, допълни той.

Борисов посочи, че с решение на Министерски съвет от 7 ноември 2012 г. министърът на икономиката е овластен да даде разрешение на БЕХ за приемане на окончателно инвестиционно решение, а на 15 ноември на проведено общо събрание на „Южен поток" АД е подписан протокол, с който акционерите БЕХ и „Газпром" приемат окончателно решение при следните параметри.
„Технически капацитет от общо 63 млрд. куб. метра газ годишно. Дължината на основната тръба приблизително 540 км. Целевият срок за изкупуване на инвестицията ще бъде не по-дълъг от 15 години, считано от началото на търговската експлоатация на газопровода на българска територия. Руската компания е разработила и предложила на БЕХ работен вариант на дългосрочен газов транспортен договор, който не е подписан", обясни Борисов.
„Газпром" не отговаря на изискванията на законодателството на ЕС, установени от директива", подчерта премиерът и добави, че има съществени разминавания по отношение изискванията за достъп на трети страни с тарифа и оператор на газопровода. „В този смисъл съответните клаузи могат да бъдат разгледани от БЕХ, само ако се получи изключение по смисъла на директивата", каза още премиерът.

Представеният проект, по думите му, съдържа небалансирани клаузи. Дългосрочният договор съдържа и клаузи, явяващи се изключително неблагоприятни за България в качаството му на акционер, допълни той. 

Приходите, които биха дошли от изграждането на „Южен поток" от данъци, такси, обороти, ще са повече, отколкото приходите от самия транзит, смята  премиерът. При спазване на европейските правила да се стори „Южен поток", каза още той в парламента. 

Премиерът уточни, че утре ще се проведе срещата на еврокомомисарят с всички енергийни министри в държавите,които участват по трасето на „Южен поток". За Брюксел заминават вицепремиерът Томислав Дончев и енергийният министър Теменужка Петкова.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.