• 20 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8359
  •  GBP / BGN 2.2843
  •  CHF / BGN 2.0205
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 8°C

Температурата на Чурюмов-Герасименко достига до минус 155 градуса

Температурата на Чурюмов-Герасименко достига до минус 155 градуса

/КРОСС/ Научните данни, получени от изследователския модул Philae от повърхността на кометата Чурюмов -Герасименко, дават основание теорията за структурата на тези небесни тела да бъде преразгледана. Това е каза за ТАСС специалистът от научната лаборатория Extra Terra Consortium Trend Наталия Безаева. В момента тя участва в заседанието на Американския геофизичен съюз, на което бяха разкрити нови уникални данни, получени от модула.
"Резултатите от космическите изследвания бяха неочаквани за нас. Магнитометърът показа, че повърхността на кометата е абсолютно немагнитна. Тя е покрита със замръзнала прах, чиято дълбочина достига десетки сантиметри. Най-вероятно по тази причина Philae не успя да се закрепи успешно към нея", коментира тя.
По думите на Безаева повърхността на кометата се състои от блокове, чиято дебелина на места достига до 4 метра. Тя наподобявала снега през март, смесен с кал, който замръзва. С такъв „твърд сняг" е покрита цялата комета.
Руският учен каза още, че температурата на повърхността на Чурюмов -Герасименко варира от минус 135 до минус 155 градуса. Това изключвало възможността за форми на живот, защото нямало нещо, което би оцеляло при подобни аномално ниски температури.
„На комета може да има само органични вещества, които се намират в състояние на анабиоза. Възможно е при нагряване тези органични вещества да се „събудят", коментира тя.
Безаева отбеляза, че специалистите от Европейската космическа агенция не бързат да разкрият всички данни, получени от модула.
"Но дори и тези, които бяха обявени днес в Сан Франциско, дават основание да се преразгледа теорията за структурата на кометите. Надяваме се, че Philae ще продължи изследването.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.