• 01 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8248
  •  GBP / BGN 2.2881
  •  CHF / BGN 1.9984
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 14°C

Обявиха висока пожароопасност в голяма част от страната

Обявиха висока пожароопасност в голяма част от страната

/КРОСС/ Днес е обявена изключителна опасност от пожари в голяма част от страната. В Благоевград взимат превантивни мерки. За наблюдение на евентуално възникнали пожари ще се използва и дрон.

С 9 кули за видеонаблюдение Югозападното държавно предприятие ще се бори с горските пожари тази година. Кулите са разположени на най-високите точки в най-пожароопасните точки в горите в Югозападна България. На тях са разположени камери, които показват какво се случва в радиус от 10 километра. Освен картина, те дават информация и за температурата на почвата там, където посочи операторът от центъра за контрол.

"Когато имаме вторично или малко запалване, когато температурата е между 45 и 70 градуса, това квадратче става оранжево, а когато е темп над 70 градуса става червено, което означава че имаме реално запалване," коментира Румен Гаврилов, експерт по пожарна безопасност в ЮЗДП.

Кулите и видеонаблюдението обхващат 65% от горите и гарантират мигновена реакция на горските служители при бедствие. Разбрали бързо за пожарите, те стигат за около 30 минути до засегнатата точка.

"В самото начало, с нашата бързина, с нашите специализирани звена, в горските стопанства, бързото потушаване, за да не се разпространи в горските територии."

В горите в момента се извършват горско-стопански мероприятия за предотвратяване на горските пожари.

"Това са обозначителни табели, това са ивици, прегради, всичко това, което е свързанo с проекта за опазване на горите от пожари."

От службата за Пожарна безопасност съветват при пожар в гората никога да не се предприема самостоятелно гасене, а веднага да се потърси помощ.

"Опасно е, не че не могат, гасенето на пожари все пак е с хора, но гасенето трябва да е под ръководството на пожарникар, не е толкова безопасно, факторите, които влияят на горските пожари са изключително на брой, най-вече вятърът, склонът, разпространението на пожара е непредсказуемо при горските пожари от нормалните хора", добави ст.иснпектор Валентин Василев, началник на Група Оперативен център.

Пожарът в гората може да възникне и без човешка намеса. Обикновено това се случва при буря, придружена с мълнии. Стъкло също може да предизвика огън, защото при силно слънце то превръща слънчевите лъчи в огън. Такива случаи обаче са редки. 90 процента от горските пожари през миналата година са след човешка небрежност.

"Да не се палят огньове на места, които не са определени за тази цел, също така е забранено паленето в паркове, ако пък са на пикник някъде, или се налага на местата за огньове, да се вземат мерки, които да предотвратят".

Вече са проведени разговори между българските и македонските горски служби за съвместни действия. Такива се налагат, когато избухне горски пожар близо до границата. В такива случаи служители от двете държави ще се борят заедно със стихията.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.