• 07 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8167
  •  GBP / BGN 2.2794
  •  CHF / BGN 2.0019
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 24°C

Сателитни снимки от Космоса показват пагубните пожари в Австралия

Сателитни снимки от Космоса показват пагубните пожари в Австралия

/КРОСС/ Сателитите в космоса могат да забележат промените в климата на Земята и те предоставят плашещи гледки от птичи поглед за пагубните последици от глобалното затопляне.

Дивите пожари, бушуващи в австралийските щати Нов Южен Уелс и Виктория, започнаха през ноември 2019 г. и те продължават да създават сериозни проблеми с безопасността и околната среда. NBC News съобщи, че хиляди австралийци избягаха от домовете си в новогодишната нощ (31 декември), търсейки убежище близо до брега на океана. В четвъртък (2 януари) NBC News съобщи също , че Нов Южен Уелс обяви извънредно извънредно положение, което прави третия път анонсиран период от началото на пожарите.
Информацията от спътниците на НАСА може да даде информация на учените за трайните последици от тези събития, като производството на опасни газове, като въглероден окис.

НАСА управлява група от 26 спътника, известни общо като Земната наблюдателна система (EOS), а нейният флагмански спътник, космически кораб с големина автобус, наречен Terra, удари 20-годишната си марка в космоса през декември 2019 г. Други спътници на НАСА, като Aqua и АЕЦ „Суоми" също дават данни за EOS, мисия, която има за задача да извършва глобални измервания на въздуха, земята и водата, за да помогне на учените да научат как тези системи се сближават и преобразуват във времето.

Инструментът Worldview от системата за данни и информация на НАСА на НАСА преобразува сателитни данни в интерактивна страница с над 900 слоя изображения. Можете да видите текущите природни бедствия, като австралийските диви пожари, в Worldview по дата и информационен слой (като термични аномалии, граници и етикети). Можете също да гледате анимация на дейност, като изберете период от време.

Един поглед върху повърхността на Австралия, започващ през октомври 2019 г., показва изумителното развитие на дивите пожари, докато те се размножават и разпръскват дим през източния бряг на Австралия.

Силна суша през октомври 2019 г. подготви страната за унищожението, което все още настъпва. Повече от 100 пожара бушуват през следващите няколко месеца. Към 12 декември дивите пожари в австралийския Нов Южен Уелс са пробили площ от около 10 000 квадратни мили (27 000 квадратни километра), според представители на НАСА в описание на сателитни изображения.
Дивите пожари бушуват на източното крайбрежие на Австралия, излагайки много общности, включително Сидни, на опасни нива на замърсяване. Измерванията на замърсяване в прибора на тропосферата на спътника Terra откриха, че регионът е изобилен от необичайно високи нива на въглероден окис , газ без мирис и опасност, който се отделя при изгарянето на растения и изкопаеми горива.

Пожарите са били особено вредни за евкалиптовите гори . Горите съществуват както в сухи, така и в дъждовни райони и двата климата са уязвими за дивите пожари по уникални причини. Евкалиптовите растения, които виреят в сухи райони, имат богати на масло листа, които лесно могат да се запалят по време на пожар, според NASA описание на изображенията на EOS.

Пожарите помагат на тези растения да освободят семената си, но сухият сезон през октомври беше толкова интензивен, че ограничи покълването на семената. Видовете евкалипт от тропическите гори, от друга страна, не са свикнали с пожари. Екосистемата не може да отскочи назад по пътя на суха евкалиптова гора при по-меки условия. Неспособни да понасят пламъците, повечето от тези тропически растения умират при тези екстремни условия.
Инструмент на спътника за измерване на мисии за тропически валежи от НАСА наблюдава необичайно горещите и сухи условия от ноември 2019 г., които подхранват дивите пожари. Сензорът, наречен Облаците и Земната лъчева енергийна система, измерва топлината, излъчвана обратно в космоса. Инструментът измерва как слънчевата радиация се абсорбира, излъчва и отразява от земната повърхност през първия месец от пожарите.

Пламъците унищожават горите и правят въздуха не дишащ за хората, но вредят и на животните, които живеят там. „Разглеждането на животни като кенгурута се изгонва от огъня за кратко време, а топлинната обработка на почвата намалява броя на насекомите и почвените организми, които се хранят с растения през ранния период на растеж", Айеша Тълоч, биолог за опазване в университета в Сидни , се казва в описание на изображението на

Източник НАСА.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.