• 18 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8036
  •  GBP / BGN 2.2826
  •  CHF / BGN 1.9846
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 24°C

ДПС поиска КСНС за изработване на българска позиция за разрешаване на кризата в Сирия

ДПС поиска КСНС за изработване на българска позиция за разрешаване на кризата в Сирия

/КРОСС/ДПС поиска президентът да свика КСНС за изработване на българска позиция за разрешаване на кризата в Сирия.

От БСП се съгласиха. Атанас Мерджанов уточни: Настояваме КСНС отдавна да бъде свикан, при това първо, по бежанската криза.

Динамиката на геополитическите процеси е такава, че светът се променя не с дни, а с часове, обяви от парламентарната трибуна лидерът на ДПС Лютви Местан.

Изправени сме пред може би най-тежката геополитическа криза през последните десетилетия, изтъкна той.

Срещата на върха в Ню Йорк показала, че не е възможно да се постигне обща позиция в рамките на Съвета по сигурността на ООН за кризата в Сирия и Украйна.

След срещата на президентите на двете суперсили - на САЩ и Русия стана ясно, че двамата президенти имат различни позиции за решаването на проблема с Ислямска държава. Президентът Обама е на категорична позиция, че решението минава през отстраняването на Асад. Позицията на Русия е, че тази криза може да бъде преодоляна с участието на Асад, обясни Местан и уточни, че в тази ситуация възниква въпросът как да се защити ЕС и каква е позицията на България.

Защитата на интересите на ЕС и на общото евроатлантическо пространство, според Местан, не може да бъде отговорност само на „началниците" от Брюксел. Това е отговорност на всяка една от държавите членки, изтъкна той. Според него страната ни трябва да има своя ясна позиция.

Местан посочи, че засега бежанската вълна подминава България, но посочи, че не е ясно това до кога ще продължи и едва ли страната ни може да остане остров на сигурностт.

България може да участва активно в процеса на изработването на обща солидна решителна позиция на ЕС, каза още Лютви Местан.

Той припомни, че ДПС има план за отговор на бежанската криза. Най-адекватният отговор на кризата е разширяване на зоната за сигурност на ЕС чрез продължаване на разширяването на съюза по посока на Западните Балкани и Югоизточна Европа, заяви още лидерът на ДПС.

Западните Балкани извън ЕС генерират повече несигурност и заплахи за ЕС, отколкото ако те станат интегрална част от самия съюз, убеден е той.

 

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.