• 16 Юни 2024 |
  •  USD / BGN 1.8303
  •  GBP / BGN 2.3227
  •  CHF / BGN 2.0514
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 28°C

Пенчев: Гражданите познават по-добре правата си

Пенчев: Гражданите познават по-добре правата си

София /КРОСС/ 7 320 жалби на граждани са постъпили при омбудсмана през миналата година. Това е с 37% повече от 2012 г. Над 17 000 граждани пък са получили съдействие от националния защитник. Това стана ясно от доклада за дейността на омбудсмана през миналата година, който Константин Пенчев представи пред Комисията по правата на човека и жалбите на гражданите.
От данните в него става ясно, че най-много са жалбите на потребителите - 1957 броя. За нарушени социални права сигналите са 17%, а за нарушено право на собственост (незаконни строежи, събаряния т.н.) - около 14 %.
Омбудсманът е изпълнявал дейността си като национален превантивен механизъм. В този аспект, са представени данни за 7 проверени обекта за бежанци.
Издадени са 388 препоръки до съответните органи, отговарящи за условията в отделните заведения.
За първи път обмудсманът е изпълнил правомощията си да внесе нарочен доклад по темата за защитата правата на потребителите, внесен в деня на учредяване на 42-рото Народно събрание.
Пенчев отчита, че част от препоръките му са влезли в законодателните инициативи на някои народни представители.
Друга насока от дейността му е свързана с нарушаването правата на хората. Омбудсманът е работил във връзка с правата на учениците и децата, провеждайки проведени срещи със студенти. Активен е диалогът с различните видове неправителствени организации- например на пациентите.
Пенчев коментира, че се забелязва тенденция гражданите да познават по-добре правата си. Те вече са разбрали, че могат да си търсят правата в институцията омбудсман. Основно те се оплакват от бездействието на регулаторните органи, поради което омбудсманът е доста активен като институция в сезирането на Върховния съд.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.