• 02 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8248
  •  GBP / BGN 2.2881
  •  CHF / BGN 1.9984
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 12°C

ЕС иска нови правила за криптовалутите

ЕС иска нови правила за криптовалутите

/КРОСС/ Може да са необходими нови европейски правила за по-добра защита на потребителите от рискове, свързани с криптоактивите, посочи днес Европейският банков орган (ЕБО), цитиран от Ройтерс.Регулаторите предупреждават инвеститорите още от 2013 година, че могат да загубят всичко, влагайки пари във виртуални валути като биткойн или етериум или в процедури по първично монетно предлагане (initial coin offerings - ICOs), чрез които се набират средства за компании в замяна на криптовалути.

Стойността на биткойна скочи до близо 20 000 долара в края на 2017 година, увличайки инвеститори от целия свят. Оттогава обаче стойността му се срина с три четвърти.

Общата стойност на криптоактивите в света нарасна до 830 млрд. д. преди година, но през октомври се понижи до 210 млрд. долара, което се равнява на под 3 на сто от пазара на злато.

Криптоактивите обикновено остават извън обхвата на финансовите правила на ЕС, което затруднява изграждането на подробна представа за ситуацията, посочва ЕБО в доклада си. Европейските регулатори са определили кои са финансовите институции, които пряко притежават активи, предлагат цени за покупката и продажбата им, отпускат кредити срещу гаранции в криптоактиви и ги обменят за пари кеш, но имат малко информация за тези дейности.

Развитието на пазара указва и необходимостта да се направи по-нататъшен преглед на европейското законодателство срещу прането на пари, допълва ЕБО.

Всеобхватен анализ на разходите и ползите ще определи какви дейности са евентуално необходими за регулиране на "възможностите и рисковете" от операции с криптоактиви и свързаните с тях технологии, се отбелязва в доклада.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.