• 29 Март 2024 |
  •  USD / BGN 1.8091
  •  GBP / BGN 2.2873
  •  CHF / BGN 2.0027
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 20°C

Оставих енергетиката в много по-добро състояние, отколкото я заварих

Оставих енергетиката в много по-добро състояние, отколкото я заварих

/КРОСС/Драгомир Стойнев, министър на икономиката и енергетиката от 42-то НС на 29 май 2013 г. 


- Г-н Стойнев, служебният вицепремиер Екатерина Захариева очерта много апокалиптична картина за сектор енергетика - че има опасност още през октомври системата да колабира заради тежък дефицит, следствие от неефективни политики. В какво състояние оставихте сектора и доколко основателни са прогнозите за колапс?
- Задачата на това правителство е да чертае апокалиптични картини и да си играе със страховете на хората. Обективността липсва, посланията им съвпадат с тези на ГЕРБ. Истината е, че системата колабира по времето на ГЕРБ, а нашето управление успя да сложи основите на много важни реформи за стабилизирането й. Оставих енергетиката в много по-добро състояние, от което я заварих. Спомняте си, че служебният министър Асен Василев, виждайки катастрофата от наследството на ГЕРБ, поиска помощ от Европейската комисия и Световната банка. На база това искане бяха направени 2 доклада и аз съм изпълнил 80% от препоръките на ЕК. Приказките за режим на тока са несериозни и абсурдни. Самата Екатерина Захариева вече се отметна от тази своя апокалиптична прогноза. Разбира се, необходими са конкретни действия и това бе моята задача в продължение на една година - да се стабилизира системата, без това да се отразява на крайния потребител, а и на бизнеса.
Какво се случи за тази една година, следвайки препоръките на ЕК? Първо, намалихме студения резерв - от 1040 на 500 мегавата, и спестихме на хората приблизително 60 млн. лв. Успешно разделихме ЕСО и НЕК, каквито бяха препоръките на ЕК, за да отговорим на 3-ти енергиен пакет. ГЕРБ бяха подписали консултантски договор за 4 млн. евро с фирма, която да ги консултира относно разделянето на ЕСО и НЕК. Ние развалихме договора и спестихме на българския данъкоплатец глоба от 8500 евро на ден. Създадохме балансиращ пазар - нещо, което трябваше да се случи преди 3 години. Разбира се, до края на т.г. трябва да имаме и енергийна борса - една от основните препоръки на ЕК. За това вече има създадено дружество, има необходимия лиценз и до края на т.г. борсата трябва да заработи. Основните проблеми обаче остават нерешени. А именно, че НЕК купува енергия от възобновяеми енергийни източници на цена, 3 пъти по-висока от тази, на която я продава.

- Това няма ли да задълбочи проблема с ликвидността в системата и как може да се избегне по нататъшно задлъжняване?
- Големият проблем тук е, че ние сме задължени да изкупуваме на 100% произведената електроенергия от ВЕИ, на цена три пъти по-скъпа от тази, която НЕК продава и два пъти по-скъпа от другите потребители, което показва, че не можем да говорим за никаква конкуренция. Именно по тази причина ние наложихме такса върху тези производители, но президентът Плевнелиев, който е основният им лобист, както знаете, сезира Конституционния съд и тази такса падна. Аз като министър тогава заявих, че е необходимо да се предприемат веднага конкретни действия, за да се ограничат ВЕИ-тата. Виждам, че служебното правителство нищо не прави по тази тема, което означава, че тази цена трябва да бъде платена от българските домакинства. За мен лично това е една огромна грешка и изцяло се дължи на политиката  на ГЕРБ.

- Захариева ви обвини още, че дълговете на НЕК са натрупани основно в последната година, и че причина за това е намалението на цената на тока?
- В никакъв случай не мога да се съглася. През 2013 г. дългът на НЕК е приблизително 2,9 млрд. лв. Все пак през 2013 г. едва половината е управлявало правителството на Пламен Орешарски, така че в никакъв случай не може това правителство да носи отговорност относно нарастващия дефицит в НЕК. Напротив, ние направихме всичко възможно и политиката ни бе такава - без да се отразява върху домакинствата и върху бизнеса, да се стабилизира дейността на предприятието.
- Какво трябва да се направи, за да се оздрави НЕК?
- Единствено да се ограничат разходите. А за да се намалят, първо трябва да се ограничат ВЕИ-тата, да им се намали цената и второ - да се предоговорят договорите с двете американски централи. Тяхната цена, както знаете, е 40% по-скъпа от това, което НЕК продава. БСП не носи вина за ВЕИ, тъй като през 2012 г. приблизително 1000 мегавата бяха вкарани в системата, което е равно на един ядрен реактор. Също така ние нямаме никаква вина относно подписаните договори с двете американски централи. Това, което ние започнахме, са преговори, те вече са напреднали и работата на служебното правителство е да довърши тези преговори. Неслучайно и ДКЕВР е сезирала ЕК за неправомерна държавна помощ, касаеща ВЕИ-тата и двете американски централи. Виждаме, че Европа вече променя своята политика спрямо зелената енергия - еврокомисарят ясно заяви, че повече не трябва да има подкрепа за ВЕИ. Само че тази политика не се провежда у нас. Ако искат да произвеждат толкова много, нека отидат на свободния пазар, само че никой няма да иска да изкупува тази енергия и затова българското домакинство е принудено да я плаща.

- Подготвя се енергиен борд, който според амбициите на служебния кабинет ще спасява сектора. Как гледате на тази идея?
- Доколкото разбирам, постоянно се сменят основните цели и приоритети на този енергиен борд. В началото се обясняваше как той трябвало да действа като валутния борд, след това се промениха неговите цели и той ще бъде едва ли не като консултативен съвет към министър-председателя. Аз лично съм притеснен, защото ако дойдат същите международни консултанти, които ме съветваха да разбия Българския енергиен холдинг, което ще доведе до приватизация на всички държавни дружества в сектора, това е изключително лошо, защото за мен енергетиката трябва да остане държавна политика, тъй като това е част от националната ни сигурност. Още повече разбирам, че в този енергиен борд ще влязат представители на ВЕИ сектора и на частните енергийни монополи, тоест ЕРП-ата. Така че очакванията ми са, че цялата цена ще бъде понесена от българските домакинства.

- Каква е вашата прогноза за цената на тока?
- Това е единствено в компетенцията на ДКЕВР. Това е органът, който може да прецени дали цената може да се увеличи, намали или остане същата, в зависимост от това какво се случва във ВЕИ сектора - дали ЕСО ще ограничи тяхното производство и дали ще има резултат от предоговаряне на дългосрочните договори с американските централи. Тогава вече можем да говорим за конкретни предложения. Но всичко е в ръцете на служебното правителство.

- Сегашният енергиен министър Васил Щонов се закани да даде БЕХ на прокурор задето е увеличил капитала на проектната компания "Южен поток България" въпреки неговата забрана, има ли основание?
- Още когато се получи запитване от страна на ЕК за наказателна процедура, аз самият издадох заповед, която е съобразена с искането на ЕК да не се правят нови тръжни процедури. Разбира се, всички действия, които са започнали по изграждането на този важен стратегически за България и за Европа проект, трябва да бъдат довършени, за да може в момента, в който имаме съгласие от ЕК, реално да се стартира изграждането му. Това е и идеята на увеличаване на капитала, а решението за това проектната компания "Южен поток България" е взела още декември миналата година. Още повече, че в Търговския регистър, в продължение на три дни, всичко бе публично и беше ясно, че проектната компания ще увеличи своя капитал. Тоест служебното правителство е трябвало да предприеме нужните действия и да се свика общо събрание на дружеството, ако иска да не се увеличава капиталът му. В същото време самото дружество заявява, че няма нищо страшно, защото това са част от подготвителните действия. Тоест аз не разбирам защо е нужно да се сезира главният прокурор. Нека не забравяме, че имаме междуправителствено споразумение, което е гласувано със закон. Това значи, че служебното правителство е искало от проектната компания да се наруши закона.

- Ако приемем, че в този проект България е заложник на геополитически конфликт, на фона на задълбочаващата се политическа криза как виждате развитието му?
- Аз лично вярвам, че този проект ще се реализира, тъй като всички държави участнички го подкрепят, също и голяма част от държавите членки на ЕС и считам, че новата Европейска комисия ще вземе решение за старт на изграждането му.

- Определихте действията на служебния кабинет като реваншизъм. По какво личи липсата на експертност в решенията?  
- Първо, премиерът Пламен Орешарски остави доклад на г-н Близнашки за състоянието на държавата. Всички говорят за катастрофа, но никой не споменава, че преди дни НАП излезе с данни за събрани повече 400 млн. лв. приходи спрямо 2013 г. Виждаме, че икономиката върви добре - през първото тримесечие имаме растеж 0,6%, от началото на годината са създадени нови 50 хиляди работни места. Ако досегашното правителство не продължи мерките за стимулиране на икономиката, може да имаме негативни последствия. Вместо това то се занимава постоянно със смени - навсякъде по места се сменят кадри и се слагат хора на ГЕРБ. Това не се включва в приоритета на служебното правителство - да подготви честни парламентарни избори. Основната му цел е да критикува предишното управление, да създава несъществуващи проблеми, за да внушава на хората колко тежко е състоянието. Това само по себе си говори, че именно ГЕРБ кадрува в това правителство и подготвя почвата за след изборите.

- Вие водите в избирателен район Стара Загора - на какво ще заложите през следващия си мандат като депутат?
- Стара Загора е най-вече една миньорска област, хиляди са заетите в дружествата. За тази една година спасих "Мини Марица изток" от приватизация. Миньорите работеха на две смени, а правителството на ГЕРБ бяха направили така, че да се вдигне таксата за износ на електроенергия и никой не изнасяше. Само за година постигнахме това, което не беше правено от години - рекордни добиви на мините и скок на износа. Хората вече редовно си получават заплатите и са сигурни за работните си места. И съм сигурен, че когато има такава държава политика с реални резултати, тя ще бъде оценена от хората.

Източник: "Дума"

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

aman

aman ot mantri. kak ne znaehme da te izwikame po-rano da oprawish energetikata

01.09.2014 14:05:18

aman

aman ot mantri

01.09.2014 14:04:01

ХА ХА ХА

ДАЖЕ , ПРЕКРАСНО СЪСТОЯНИЕ ... СЪЩОТО КАЗА И ИСПАНСКИЯТ БИВШ ТРЕНЬОР НА ЛЕВСКИ - ХОСЕ МУРСИЯ - ПЕПЕ...

01.09.2014 10:30:06

Анонимен

murshoooooooooo

28.08.2014 08:51:05

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.