• 16 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8354
  •  GBP / BGN 2.2901
  •  CHF / BGN 2.0111
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 23°C

Мерджанов: Плевнелиев се превръща в опасност за националната сигурност

Мерджанов: Плевнелиев се превръща в опасност за националната сигурност

/КРОСС/ "Само за две седмици стана ясно, че назначеното от държавния глава правителство не е служебното правителство на България. Това е партийно или може би по-скоро коалиционното правителство, съставено от представителите на „Протестна мрежа", Реформаторския блок и ГЕРБ." Това заяви Атанас Мерджанов, говорител на НС на БСП, на пресконференция в централата на партията.

„Няма как да си обясним поголовните чистки, които започнаха във ВиК сектора, ДНСК, бордовете на болниците, енергийните бордове, Министерството на земеделието, областните управи и Aгенция „Митници", допълни той.

Според него това само доказва, че намеренията на Росен Плевнелиев при задаването на програмата и големите реформаторски задачи към правителството, цели един далеч по-дълъг мандат, отколкото се полага на служебно правителство.

По неговите думи не е случайно това, че голяма част от усилията на министрите са насочени към спиране на обществените поръчки.

„До какво води това? Дали до прекратяване на обществени поръчки, за да се търси удобният изпълнител, който да осигури необходимия ресурс за изборите на ГЕРБ и на останалите политически сили, или действително се спазва законът? Ще имат ли куражa министрите на спорта и на образованието да признаят тези факти, още повече, когато става въпрос за една динамична година, каквато е учебната година", попита Мерджанов.

Говорителят на БСП подчерта и един, според него, особено скандален и безпрецедентен факт в най-новата българска история, а именно намеренията за смяна на шефа на Военна информация.

„Нещо, което е в преките отговорности на държавния глава и вместо той да бъде гарант на националната сигурност, по-скоро с действията си и импулсите, които дава президентът Плевнелиев, той се превръща в опасност за националната сигурност", каза той.

Според него последните два дни сме свидетели на множество експертни мнения от специалните служби, бивши разузнавачи, хората, които се занимават с проблемите на сигурността и следвайки общото развитие на процесите и в Украйна, и на Балканите, и в Близкия изток.

„Едната такава смяна на един безспорен специалист, какъвто е г-н Иванов, несъмнено ще окажат съответното влияние върху резултатите на службата. Искам да подчертая, че г-н Иванов беше назначен по времето на ГЕРБ, не беше сменен по времето на министър Найденов, заради добрите резултати и позитивните отзиви от партньорските служби", обясни Мерджанов.

Той обърна внимание и на дейността на една комисия, начело на която стои Евтим Костадинов.

„Комисията по досиетата обикновено се възбужда в предизборен период. Ние не рядко сме поставяли въпросите за дейността и резултатите на тази комисия. Многократно сме изтъквали, че тя до голяма степен е изчерпала своето съдържание и дейност. Отдавна е времето, когато тази комисия трябва да предостави своята продукция на Националния архивен фонд. Иначе как да обясним това непременно искане и търсене да бъдат омаскарявани и то задължително преди изборите заслужили хора на държавата през различните години? Случаите, които пристъпи тази комисия, не са един и два и може би си струва държавният глава и служебното правителство да озаптят действията на Евтим Костадинов", допълни Мерджанов.

Говорителят на БСП обясни, че поправката на закона за досиетата е била внесена от сегашния служебен министър г-н Йордан Бакалов, подкрепена изцяло от представителите на ГЕРБ в Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред.

„Очевидно служебното правителство е амалгама от дейци на ГЕРБ, на РБ и на протестърите. Забележете също, че за ГЕРБ са финансите, митниците и икономическите министерства. За реформаторите - МВР и очевидно специалните служби, а за протестърите е министър-председателският пост, множество съветнически места в кабинета му, Министерство на правосъдието и немалка част от Министерство на културата", заключи Атанас Мержданов.

 

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

Много нахални и нагли са комунистите от БСП. Не стига, че турците ги свалиха от власт, не стига, че за година се о.раха като новобранци, не стига че смениха всички кадри от 1-ви, 2-ри до 10 ешелон, ами имат сурат да обвиняват другите. Нищо друго не са направили служебните министри, само изгониха "вашите момчета". Браво на тях!

22.08.2014 20:26:12

Радо

От нас зависи дали на поредните избори ще гледаме отстрани или ще се опитаме да противодействаме чрез вота си определени партии да се домогнат до властта.

22.08.2014 17:47:55

Коки

Аз пък се чудя как може всички решения на служебното правителство да отвеждат до положителен изход за Герб?

22.08.2014 17:46:32

Ани

Как пък президентчето на Герб не направи нещо в техен ущърб и в полза на България, а все наопаки действа - всичко за Герб?

22.08.2014 17:45:18

Мирко

Щом някои биха се гордяли с премиер като Борисов и смятат, че политиката трябва да се прави от такива като него....мен лично ме е срам от такъв тип политикани.

22.08.2014 17:43:23

Ива

Насе, не се ядосвай бе човек, нали все ние българите плащаме сметката. Сметката да ви издържаме вас политиците, дефицитите, които вие политиците сте откраднали.....мъката, че работите, за да съсипвате държавата и хората. Не се ядосвай!

22.08.2014 17:42:14

Гена

При всички положения и това правителство не е на народа, както вероятно и бъдещото. С такъв президент и такива играчи България скоро няма да е добре.

22.08.2014 17:41:09

Мишето

Този кабинет е на власт само, за да може да подсигури безпроблемното избиране и последващо управление на ГЕРБ

22.08.2014 16:37:23

Стефан

Ако целта на правителството е да върне доверието на народа в институциите, на този етап не се справя особено добре с целите си

22.08.2014 16:36:44

Емил

Направо не знам как Близнашки допусна Борисов и Плевнелиев да го превърнат в тяхна кукла на конци

22.08.2014 16:36:13

Цеци

Основната задача на служебния кабинет е да организира изборите и да поддържа установения ред в страната, а не да действа, като постоянно назначено правителство, което личи от всяко негово действие

22.08.2014 16:35:44

Тони

Това " служебно " правителство много бързо губи народното одобрение. И обичайно, все пак герберските политики не се нравят на никой нормален човек

22.08.2014 16:35:12

Алек

С колосалните издънки на хората на Бойко и със стабилните и ясни изказвания на представителите на червените съм сигурен, че до провеждането на изборите разликата между БСП и ГЕРБ ще бъде стопена

22.08.2014 16:34:41

Марин

Мерджанов отново се изрази точно и на място относно ситуацията и посочи виновниците за проблемите в момента

22.08.2014 16:34:13

Бошето

Време е вътрешните борби в БСП да престанат и всички да се обединят около лидера си, за да могат да постигнат така нужния на България добър резултат на изборите. Просто не бива да позволят на ГЕРБ да спечели заради вътрешни неразбирателства, защото както се вижда дори в момента управляват те и положението е плачебно

22.08.2014 16:33:38

Весо

За разлика от другите авторитарни партии в България където има най-много по двама представители, които народа да знае поименно, то в БСП всички номинирани за лидери са добре познати и утвърдени политици - това изказване го потвърждава

22.08.2014 16:32:56

Пламен

Напълно съм съгласен с представителя на БСП и се надявам, че ще бъдат взети мерки да се премахнат тези огомни нередности

22.08.2014 16:32:23

Стоян

Каквото и да се говори БСП си остава единствената партия която може да извади България от кризата

22.08.2014 16:31:48

m-r Dudu

Те са заплаха за сигурността/комунягите/ и самото съществуване на България.!Ужас!

22.08.2014 15:05:57

m-r Dudu

Ние сме виновни!Ние които позволяваме на това леке и разбойник Мерджанов да сипе хули против президента и правителството!Той и партията му са шайка разбойници,които трябва да се забранят.Най-голямата грешка на прехода ,още от кръглата маса е, че не наложихме лустрация за всички комуняги.Затова сега сме на това дередже.Не само че не бива да си отваря устата той но и трябва да се забрани комунистическата партия-червени боклуци бяха са и вечно ще бъдат такива!

22.08.2014 15:03:17

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.