• 26 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8245
  •  GBP / BGN 2.2829
  •  CHF / BGN 1.9974
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 6°C

Калфин за споразумението с „Уестингхаус": Интересът е или политически, или корпоративен

Калфин за споразумението с „Уестингхаус": Интересът е или политически, или корпоративен

/КРОСС/Очаква се днес да бъде подписано акционерно споразумение между АЕЦ „Козлодуй" и американската компания „Уестингхаус" за строителството на 7-ми блок на централата. Споразумението обаче ще влезе в сила най-рано през октомври. Следващата стъпка е новото правителство да вземе решение за изграждането на блока.

Стойността на проекта, за която ще се преговаря, е 5,3 милиарда долара. Участието в акционерното дружество ще бъде 70 % за АЕЦ „Козлодуй" и 30 % за „Уестингхаус".

Срещу този акт възразиха от БСП и от АБВ. Според представителите на двете политически партии договореностите между страните не са прозрачни и българските икономически интереси не са защитени.  

Партия АБВ възразява остро срещу подписването на споразумението с Westinghouse, свързано с изграждането на VII блок на АЕЦ "Козлодуй" в последните дни на отиващото си правителство, заявиха в отворено писмо до медиите от формацията на Георги Първанов. АБВ ще сезира ЕК за порочната процедура, по която правителството позволи сключването на този договор, посочват още от партията.

Мотивите на АБВ обясни пред КРОСС Ивайло Калфин:

Първо, има абсолютна липса на прозрачност преди сключването на договора. Това, че след това ще бъдат представени някакви елементи от него, не значи, че той е прозрачен. Второ, тук става въпрос за един значителен договор, ангажиращ държавата ни не само с проучване, както е този договор, но и след това със строителство. Според нас това противоречи на европейските правила, първо защото се прави голям разход на публични средства, без да се обяви необходимата процедура, второ - на практика по този начин се предопределя и изпълнителят, ако се продължи този проект. Не е нормално един от възможните изпълнители да прави предварителен анализ. Това, което трябва да се направи, е да се обяви, както стана в Белене, първо конкурс за технология, после конкурс за изпълнители и т.н. Така че липсата на конкурси и на прозрачност по този договор за нас абсолютно противоречи на всички европейски правила и това трябва да бъде преустановено веднага.

По повод заявеното днес от министър Драгомир Стойнев, че това акционерно споразумение за създаване на едно бъдещо предприятие ще влезе в сила едва когато едно следващо правителство го одобри, Ивайло Калфин каза, че „прехвърлянето на отговорност между едно и друго правителство само показва гузност и липса на аргументи".

Калфин бе категоричен: Министър Стойнев носи основната отговорност за подписването на този договор. Той се подписва при неговото правителство и по време на неговото министерство, макар и в последните му дни.

Аз следя действията на министерството на енергетиката. Първо, ние имаме един абсолютно висящ и неясен случай с АЕЦ „Белене". Повече от година министерството не си мръдна пръста да направи каквото и да било за изясняване на ситуацията там. Там има риск България да загуби значителна сума пари. Успоредно с това те започнаха без абсолютно никаква санкция и подготовка различен проект, който не може да бъде алтернатива на „Белене", а който на практика рискува като доведе до огромни финансови щети за страната. Това в никакъв случай не е публичният интерес. Вероятно е или политически, или корпоративен.

Социалистите също изразиха притеснение от подписването на споразумението между АЕЦ "Козлодуй" и „Уестингхаус" за 7-ми блок. От БСП твърдят, че не са запознати с параметрите му и че нито парламентарната група, нито Изпълнителното бюро на партията са дали съгласие за сключване на споразумението.

Във връзка със сходните позиции Ивайло Калфин заяви, че няма нищо против АБВ да работи с БСП по този въпрос, но:

„Но това шизофренично поведение на БСП да се разграничава непрекъснато от собственото си правителство - онзи ден беше от премиера, заради бюджета, сега от министъра на енергетиката, който е заместник-председател на БСП, по отношение на „Белене", на „Козлодуй" - не прави много убедително искрена позицията на БСП".

АБВ ще сезира ЕК за порочната, по думите им, процедура, по която се сключва договорът с Westinghouse. Ивайло Калфин уточни: Следващите дни ще подготвим документите и ще изпратим писмо до Европейската комисия.

 

 

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

Не само ГЕРБ, но и БСП започнаха да се побъркват лавинообразно.Това вече е явен признак, че и двете формации трябва да си ходят.ГЕРБ един ден са "ЗА", на следващия "ПРОТИВ", после пак "ЗА" и т.н. до безкрай - ходи, че им вярвай! БСП пък не знае какво прави собственото им правителство и го бламира - или лъжат или не са добре с акъля.И на тях не можеш им вярва! Ами тогава КОЙ ?

01.08.2014 13:30:11

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.