• 20 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8359
  •  GBP / BGN 2.2843
  •  CHF / BGN 2.0205
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 10°C

Японското правителство е отговорно за трагедията във Фукушима

Японското правителство е отговорно за трагедията във Фукушима

/КРОСС/Японски съд се произнесе за пръв път, че правителството носи отговорност за ядрената трагедия във Фукушима през 2011 година. Магистратите наредиха то и операторът на централата да платят щетите. Това съобщава Агенция "Франс прес", позовавайки се на официални и новинарски репортажи.

Масивно цунами, предизвикано от земетресение с магнитуд 9.0 по Рихтер, удари ядрената централа "Фукушима Даичи" на японското североизточно крайбрежие на 11 март 2011 година.

Водата претовари системите за охлаждане на реактора и три от тях аварираха. Те започнаха да бълват радиация в обширна зона в Япония. Това бе най-голямото следвоенно бедствие и най-сериозният ядрен инцидент след Чернобил през 1986 година.

Повече от 10 000 души, които избягаха заради страховете от радиация, заведоха множество съдебни искове срещу правителството и оператора "Токио електрик пауър".

Окръжният съд в Маебаши, северно от Токио, установи, че и правителството, и компанията-оператор са отговорни. Магистратите отсъдиха те да платят общо 38.6 млн. йени (340 000 долара) на 130 ищци, информират съдебни лица.

Множество съдебни дела бяха заведени във връзка с различни аспекти на бедствието, но днешното съдебно решение е първото, при което се отсъжда, че евакуираните търсят компенсация и от правителството, и от компанията оператор.

Въпреки това отсъдената сума е много под 1,5 млрд. йени, за които ищците настояват.

Съдът се произнесе, че бедствието е можело да бъде предотвратено, ако държавните регулатори са наредили на оператора да предприеме превантивни мерки за безопасност.

"Правителството е оторизирано да нареди на оператора да вземе такива мерки и е било възможно инцидентът да се предотврати", информира обществената телевизия NHK.

Фирмата оператор TEPCO обяви, че все още е взето решение дали ще се обжалва присъдата. От компанията допълниха, че ще обсъдят как да отговорят, след като разгледат решението.

Началникът на секретариата на кабинета също отказа да коментира, но заяви, че решението няма да има никакво влияние върху политиката за атомните централи.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.