• 21 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8036
  •  GBP / BGN 2.2826
  •  CHF / BGN 1.9846
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 15°C

Огнян Герджиков: Затвор за банкери, криещи данни? Има резон в такава поправка в НК

Огнян Герджиков: Затвор за банкери, криещи данни? Има резон в такава поправка в НК

/КРОСС/ Разбрах за идеята на Янаки Стоилов и група народни представители от БСП да внесат поправка в Наказателния кодекс, която да постанови затвор и глоба за банкери, които не предоставят информация за дейността и състоянието на финансовата институция.

(Когато заради това са настъпили значителни вредни последици или е получена значителна имотна облага, предложената поправка предвижда затвор до 10 г. и глоба до 30 000 лв. - б.р.)

Това е в материята на наказателното право и Наказателният кодекс не ми е настолната книга, но искам да кажа по този повод две неща.

Първо, не съм голям привърженик на това за всеки екстрен случай, който възникне и който предизвиква напрежение в обществото, веднага да се реагира, като се правят промени в законодателството.
Това, от една страна. Още повече пък в случая става дума да се посяга към един много основен, много важен нормативен акт, какъвто е НК.

От друга страна обаче, животът показва, че в тези случаи няма такава наказателно правна защита, че превантивната роля на наказателното право да изиграе своята функция.
Затова може би е разумно да се помисли за някакъв такъв текст, доколкото няма в НК - не знам дали има, или няма. Но така или иначе с оглед на създалата се обстановка има известен разум, известен резон за подобна законодателна намеса. Още повече че аз лично уважавам Янаки Стоилов като един много добре изграден юрист и самият факт, че той е в основата на този текст, ме кара да мисля, че нещата са премислени по един добър начин.

От друга страна обаче, си мисля кога би могла да стане факт тази законодателна промяна, тъй като знаем, че парламентът на практика вече изчерпа своите функции. За да мине това на първо и второ четене през съответните комисии, както си му е редът, изисква технологично време, което просто не знам откъде би могло да се вземе.

Вероятно ако сега не стане, вносителите имат амбиция да внесат тези поправки още в началото на дейността на 43-ото народно събрание, но тогава би трябвало всички тези промени да се правят отначало, тъй като всички законодателни актове, които не са приети от настоящия парламент, не запазват ред за следващия. Процедурата започва отначало.

Що се отнася до търговското право, то урежда отношенията между равнопоставени, там никой на никого не може да нарежда, никой никому не дължи подчинение, там нещата не са субординирани, а са координирани. Така че там няма такива санкции, каквито са предвидени в един публично-правен отрасъл като наказателното право. Така че патологията на обществените отношения се търси в наказателното право, докато в гражданското и търговското право нещата се третират по съвсем различен начин.

Банките са един от стълбовете на всяка икономика - без тях икономика не може да има.
Затова е толкова важно да има такава регламентация на банковата дейност, че да не стават сътресения, да не стават трусове.

Продължавам да смятам, че правната уредба на банките у нас след 1996-1997 г. е една от най-добрите.
Втори въпрос е, че има очевидно пропуски в контролирането на КТБ - поне така изглежда от информацията, с която разполагам. Така че по всяка вероятност има пропуски, които вече са пропуски на липсата на достатъчен контрол от страна на тези, които са длъжни да надзирават банките.

Не мога, разбира се, да кажа дали абсолютно, или на 100% нещата с банковия надзор са изпипани законодателно. Но наистина нашата банкова система е с много гаранции и с много презастраховане и с едни от най-рестриктивните правила в банковата област.

Това го знам, защото тук нещата опират и до търговското право - с тези провизии, които са четири вида кредити, всеки от тези видове с оглед на тяхната сигурност и събираемост има различен процент от провизиите, които са резервите на банките, за да могат да покриват тези високи изисквания за капиталова адекватност. А въпросните изисквания са едни от най-високите в Европа, доколкото знам. Така че всички тези неща би трябвало да ни дават в една доста висока степен гаранция. Но въпреки това станахме свидетели, че има пак някаква пробойна отнякъде.

 

Огнян Герджиков

„24 часа”

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.