• 26 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8245
  •  GBP / BGN 2.2829
  •  CHF / BGN 1.9974
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 15°C

БСП ще поиска "Бузлуджа" за 10 години

БСП ще поиска "Бузлуджа" за 10 години

/КРОСС/ БСП ще си поиска Паметника „Бузлуджа" от правителството през право на ползване за 10 години, съобщават „Канал 3" и "Фокус".

По закон социалистите ще се възползват от авторското право, което се държи от арх. Георги Стоилов. Той вече е дал съгласието си да преотстъпи на социалистите право на ползване.

В решението на БСП, прието вече на пленума без нито един глас "против", се подчертава, че БСП се води от желанието си да спре разрухата на дом-паметника "Бузлуджа".

От БСП очакваха, че ще могат да получат „Бузлуджа" безвъзмездно, каквито намерения вече беше обявил премиерът Бойко Борисов. След срещата между лидера на партията Корнелия Нинова и регионалния министър Николай Нанков обаче стана ясно, че чисто законово това няма как да стане и отдаването на паметника трябва да премине през тръжна процедура и или въпросното право на ползване и то не без пари.

"Приехме варианта да искаме право на ползване на паметника за 10 години. Ще продължим разговорите с екипа на Министерството на регионалното развитие и благоустройството за „Бузлуджа", обяви лидерът на БСП Корнелия Нинова пресконференция след пленума на партията.

Тя поясни, че са обсъдени три варианта, предложени от Министерски съвет.

„Възможностите, по закон, които ни бяха предложени са три: наем, търг и право на ползване за 10 години. Представихме и трите възможности пред Националния съвет, обсъдихме идеята си как да запазим паметника, да го реставрираме, да го превърнем в национален за България", каза Нинова, цитирана от "Фокус". 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.