• 28 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8255
  •  GBP / BGN 2.2837
  •  CHF / BGN 2.0000
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 12°C

Надзирателите искат европейски условия на труд

Надзирателите искат европейски условия на труд

/КРОСС/ Министерството на правосъдието да представи на Синдиката на служителите в затворите в България концепция и стратегия за развитие на надзирателите.

Това поискаха в писмо до министъра на правосъдието Цецка Цачева и заместник - министъра на правосъдието с ресор "Затвори" Николай Проданов от Синдиката. Очакваният срок на тази визия е 2019 г. - 2025 г., по аналогия на МВР. 
От браншовата организация очакват да научат и принципите и целите на подобна стратегия, както и очакваните резултати, финансовата обосновка и др.

Писмото им идва месеци след като стихнаха протестите на надзирателите и през парадния вход на Централния софийски затвор избягаха двама затворници, единият от които по-късно бе застрелян.

След този случай до медиите започна да достига информация за избягали от ареста, както и за "временно освобождавани затворници".

От Синдиката питат колко души, които са на щат в Главна дирекция "Изпълнение на наказанията" (ГДИН) и Главна дирекция "Охрана" (ГДО) са на административна длъжност.

Въпросът е за тези, които не изпълняват пряко дейности, свързани с изпълнение на наказанията лишаване от свобода. Посочват се конкретно - постова служба, конвоиране, охрана на магистрати, охрана на съдебните сгради, екстрадиции по ЗЕЕЗА, принудително довеждане, призоваване, издирване и задържане на лица с влезли в сила присъди и мярка за неотклонение "Задържане под стража" и др. по опазване на обществения ред и сигурност.

Синдикалистите напомнят на правосъдния министър Цецка Цачева за поетия от нея ангажимент към главния прокурор Сотир Цацаров да увеличи щата на надзирателите в затворите. Обещанието беше до юни 2018 г., а писмото е от август - два месеца по-късно. Те искат щатовете да са в съответствие със стандартите на ЕС.

От Синдиката оценяват положително сътрудничеството с настоящия екип на политическото ръководство в Министерство на правосъдието. Те очакват, че ще бъде изпълнено разпореждането на министъра на правосъдието за разглеждане на "щат по щат". Надяват се да бъдат трансформирани конкретни длъжности хармонично със Закона за МВР.

В Писмото се припомня Заповед №ЛС-13-55/19.04.2018г. на Министъра на правосъдието, с което е свързано прилагането на европейските стандарти.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.