• 27 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8255
  •  GBP / BGN 2.2837
  •  CHF / BGN 2.0000
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 8°C

Моцартови празници - 13 - 17 август

Моцартови празници - 13 - 17 август

/КРОСС/Започнал като бутиков фестивал, „Моцартови празници Правец" днес е мащабно събитие на открито, чието десето юбилейно издание ще се проведе от 13-ти до 17-ти август. Посветени на творчеството на гениалния австрийски композитор В. А. Моцарт, фестивалните дни постепенно разширяват своята програма с отбелязването на световни годишнини - в новото издание реверансът е към творчеството на Рихард Щраус, Римски-Корсаков, Кристоф Вилибалд Глук и към гения на художника Микеланджело Буонароти. Специалното юбилейно издание на „Моцартови празници Правец - 2014" ще заложи на присъствието на имена от световния оперен афиш, ще предостави сцена за изява на млади открития, ще предложи разнообразна програма от оперни, балетни, театрални и симфонични продукции, както и съпътстващи концерти и спектакли за деца и възрастни. Сцените са три - пред хотел „РИУ Правец ризорт", пред читалище „Заря - 1895" и на площада пред общината.

Официалното откриване на Десетия юбилеен международен музикален фестивал „Моцартови празници Правец - 2014" ще се състои на 13 август на откритата сцена пред хотел „РИУ Правец ризорт" с постановката на Държавна опера - Русе на операта „Дон Жуан" от Моцарт. В главната роля гостува латвийският баритон Валдис Янсонс. Участват Вера Гиргинова, Николай Моцов, Пламен Бейков, хор „Дунавски звуци". На диригентския пулт ще застане главният диригент на Софийската филхармония Мартин Пантелеев. Втората вечер ще предложи на почитателите на симфоничната музика незабравима среща под звездите с творчеството на Моцарт, Римски-Корсаков и Рихард Щраус със специалното участие на оперната прима Цветелина Василева и на Софийския фестивален оркестър. Диригент е Владимир Кираджиев.
Музикално-театралният спектакъл „Моцарт и Салиери" ще запознае зрителите с „малката история" на Александър Пушкин „Моцарт и Салиери", пресъздадена от музиката на Римски-Корсаков, Салиери и неподражаемия Моцарт. Премиерата на спектакъла се подготвя специално за „Моцартовите празници" с участието на Калин Врачански в ролята на Моцарт и Асен Блатечки в ролята на Салиери. Участват актьорите Владимир Зомбори и Христо Пъдев, хор „Дунавски звуци" и оркестъра на Държавна опера - Русе. Режисьор е Бина Харалампиева, диригент е Иван Ангелов. Спектакълът е копродукция с Русенската опера.
Тази година на сцената на „Моцартовите празници" балетната вечер ще бъде представена от Compagnia Nazionale del Balletto от Рим, Италия. Една от най-утвърдените и престижни италиански танцови трупи ще гостува с триптих по музика на Рихард Щраус - АUS ITALIEN-SALOME-ROSENKAVALIER. Балетният спектакъл се подготвя специално за „Моцартовите празници" - премиерата му ще бъде на 16 август на откритата сцена пред хотел „РИУ Правец ризорт". В ролята на Саломе гостува примабалерината на балета на Театъра Сан Карло, Неапол Кандида Сорентино.
Моцартовите празници ще завършат на 17 август с гала концерт с фойерверки на площада пред община Правец. „Класика, рок и танц" е с участието на Беса Лугичи (Косово), Йоана Железчева, Илина Михайлова, Мария Жекова, Венцеслав Анастасов, Деян Вачков, Петър Костов, хор „Дунавски звуци", балета и оркестъра на Държавна опера - Русе, рок група „Кикимора" и Николо Коцев. Диригент e Мартин Пантелеев.
Специален гост на фестивала е италианската оперна прима Бруна Балиони. Световноизвестното мецосопрано ще проведе Майсторски клас за млади оперни певци от 10 до 17 август, който ще завърши с концерт на участниците в него. Почитателите на изкуството на Бруна Балиони ще могат да се срещнат с нея на традиционната „Среща с автограф" на 14 август. Ще бъдат прожектирани уникални кадри от най-успешните записани спектакли на певицата от сцените на миланската „Скала", лондонската „Ковънт гардън" и други.
Мюзикълът „Джекил" по музика на Джон Мур е тазгодишният избор на организаторите за най-малките зрители на фестивала. Постановката е на Детско-юношеската опера във Варна и е представена в съпровод на оркестъра на Държавна опера - Русе. Диригент е Ганчо Ганчев.
„Моцартовите празници" в партньорство с Националната художествена галерия ще отбележат 450 години от смъртта на Микеланджело с богата програма, илюстрираща живота и различните познати и непознати лица на гениалния творец, вдъхновил с изкуството си велики композитори, писатели, режисьори и артисти. Пианистът Александър Хинчев ще изпълни „На Сикстинската капела" от Ференц Лист, сопраното Зара Димитрова ще представи арии от Глук, Хендел и Вивалди, а сонетите на Микеланджело ще прзвучат в изпълнение на Силвия Лулчева.
Хитов концерт „Класика и джаз" с участието на Мишо Йосифов секстет с Милица Гладнишка и Нено Илиев внася духа на джаз импровизацията във фестивалните събития.
Организаторите отделят специално внимание на всички големи артисти, спонсори и спомоществуватели, партньори, допринесли за развитието и престижа на фестивала през годините. Ще бъдат връчени официално почетен знак и плакет.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.