• 03 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8282
  •  GBP / BGN 2.2865
  •  CHF / BGN 2.0041
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 13°C

Мондиал 2018: 99 дни преди спектакъла

Мондиал 2018: 99 дни преди спектакъла

/КРОСС/ Мондиалът в Русия наближава и във въздуха се усеща онзи аромат на нетърпение, който е типичен в дните преди най-големите мачове.

Това е единственото първенство, в които срещи като тези между Мароко и Иран, която е във втория ден на турнира, се гледат от цял свят и придобиват глобално значение. Защото залогът им е епохален и всяка страна е жадна за успехи. Ние като българи знаем какво е чувството, макар и вече доста далечно и носталгично

Световното си е световно. Няма друго първенство като него, а това, че е през 4 години, добавя към аурата и изгарящото нетърпение да започне.

Прогнозите:

Фаворитите за турнира са обичайни заподозрени. Великите футболни нации си остават велики, защото произвеждат поколения от таланти година след година.

Букмейкърите обаче много рядко се лъжат, а те изтъкват шест страни като основен фаворит за световната титла.

Два от тях излизат на преден план - Германия и Бразилия. Първата ни асоциация, когато чуем тези две страни, е 7.

Бундестима разнищи Селесао в дома му през 2014-а със 7:1 в полуфиналите, но сега шампионът и страната-сърце на спорта са с равни шансове за трофея.

Букмейкърите им отреждат коефициент 5,50. Мнозина биха казали, че германците са с едни гърди напред заради успеха си преди четири години, но Бразилия има обещаващо поколение, което е водено от суперзвездата си Неймар.

А и не трябва да се забравя, че напоследък Йоаким Льов разчита на предимно млади играчи, които обаче не показаха капка притеснение в квалификационна фаза.

На трето място по шанс за титлата е поставена Франция. Става ли дума за поколение, "петлите" имат с какво да се похвалят. Играчи като Килиан Мбапе, Пол Погба и Антоан Гризман са на европейския връх и почти донесоха титлата на Стария континент преди две години в Париж.

Тогава претърпяха горчиво поражение от Португалия и има какво да доказват на света в Русия. Ставката им за триумф е 7,00.

Тази на Испания е 8,50, а не сме свикнали да е толкова висока в последните години.

Страната претърпя национална катастрофа на Мондиала в Бразилия, когато отпадна в групите. Сега обаче не показа милост в квалификациите и бе основната причина Италия да не се класира за първенството. Знаците за Ла Роха са добри.

Скритият фаворит за мнозина е Аржентина. Аржентина, на която все нещо не и достига да стъпи на световния връх след ерата Марадона.

Сега живеем в ерата Меси, в която геният загуби финала от Германия преди четири лета.

Сякаш обаче потенциалът на този отбор пак е налице и може би дойде време за нов славен момент.

Такъв не е имало в историята на шестия фаворит на букмейкърите - Белгия. Не бяхме свикнали да слагаме такъв етикет на тази страна, но сега тя е пред държави като Англия, Португалия и Уругвай.

Силните единици на "червените дяволи" вероятно изграждат най-силния като качество отбор в света и това не звучи пресилено. Те обаче още не могат да заиграят като добре смазана машина, каквато през годините в по-голяма степен бяха горепосочените отбори.

Суперзвездите:

Кристиано Роналдо доказа, че е способен да върши магии и на ниво национални отбори. Той стигна до така бленувания триумф с Португалия на голям форум, като спечели Европейското първенство преди две години.

Към момента показва добра игра в "Реал", основно в Шампионска лига, но има много вода да изтече докато дойде Мондиала, а интензивността дотогава е сериозна. Кристиано винаги е способен да избухне, когато има значение.

Лионел Меси още търси момента, в който да качи Аржентина на световния връх и окончателно да се превърне в национален герой и икона. Не че в момента не е такава, но ако вдигне световната купа над главата си ще напомни за славните мигове с Марадона.

Неймар вероятно е човекът, който има най-много за доказване. Стана Олимпийски шампион с Бразилия в Рио, но Селесао няма Световна титла във футбола от 2002-а. Към момента бившата звезда на "Барселона" е контузен, но една от причините да се подложи на операция бе да е напълно възстановен за турнира в Русия.

Хари Кейн доказа, че може всичко на клубно ниво, а сега цяла Англия разчита на головия му нюх за световното. Постоянството му в "Тотнъм" е изумително, но на най-големият форум се иска още по-голямо хладнокръвие. Не трябва да се забравя, че ще е дебютант на най-големия форум.

Робърт Левандовски (Полша), Мохамед Салах (Египет) и Лука Модрич (Хърватия) са хората, които привидно трябва да носят своите отбори на гръб, защото цялата нация разчита на тях. Същото до известна степен важи и за Еден Азар (Белгия), но той е заобиколен от много по-класни съотборници.

Готова ли е Русия?

Общо 12 града с 12 стадиона ще посрещнат големите мачове. Това са Москва, Санкт Петербург, Сочи, Волоград, Нижни Новгород, Ростов, Казан, Самара, Саранск, Москва, Екатеринбург и Калининград.

Най-големото съоръжение е "Лужники" с капацитет 81006 седящи места. "Зенит Арена" в Санкт Петербург е с 68134, а стадионът в Сочи е с 47659.

Големите притеснения за страната домакин са разстоянията между стадионите. Ще бъдат предоставени безплатни билети на феновете за общо 728 допълнителни влака за градовете, които приемат мачове.

Пътуването по въздух също ще бъде вариант, но достигането до далечните дестинации като Саранск и Волоград ще става с прикачвания през Москва. Тези градове рядко приемат чуждестранни посетители и все още се уточняват детайли около предстоящата им роля.

От ФИФА все още не са проверили всички стадиони. Ще инспектират шест от тях в последните 10 дни на март.

Наскоро имаше ексцесии между фенове на "Спартак" (Москва) и "Атлетик" (Билбао) в Испания и в резултат полицай почина. Поведението на местните фенове е една от най-големите тревоги на Русия преди да приеме Мондиала.

Руските ултраси на почти всяко голямо първенство напомнят за себе си и за последно влизаха в сблъсъци с поляци, англичани, германци и други. Провокатори ще има и от другите държави.

Информациите сочат, че на страната-домакин приемането на турнира ще й струва около 600 милиона евро. Вероятно си струва. Началото е на 14 юни, а краят е на 15 юли. Отброяваме минутите.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.