• 02 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8248
  •  GBP / BGN 2.2881
  •  CHF / BGN 1.9984
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 13°C

Как да празнуваме, без да вредим на стомаха си?

Как да празнуваме, без да вредим на стомаха си?

/КРОСС/ Най-хубавите празници в годината - Коледа и Нова година, обичайно са съпроводени с дълги и богати трапези. А януари продължава маратона на пиршествата с някои от най-популярните имени дни. Между коледните сармички, новогодишната баница и свинските ребра със зеле на Ивановден преяждането седмици наред е почти неизбежно. Като резултат на това се проявяват множество стомашно-чревни нарушения, а при пациенти с хронични проблеми на храносмилателния тракт състоянието се обостря. В най-леките случаи оплакванията са от чувство на тежест, подуване на корема, киселини, спазми, запек или диария.

Как да се насладим на празничната храна без последствия?


Тайната е в баланса, твърдят диетолозите. Точно както планирате празничното си меню и семейното пътуване, можете да планирате и собственото си поведение на трапезата. Ако обожавате, например, баницата на майка си, не се лишавайте. Но освен нея, сложете в чинията си само зеленчуци. Пропуснете пържените картофи, десертът и многобройните питиета.

Яжте бавно и дъвчете дълго всяка хапка. Това е добър съвет през цялата година, но на празничната маса е особено ценен! Ако ядете бавно, няма да преядете, преди да сте се усетили какво се случва.

Ограничете алкохола. Дори и да не стигнете до махмурлук на сутринта след празника, алкохолът може да раздразни стомашно-чревния тракт и да предизвика неприятни киселини. А и освен излишните калории, които натрупвате, всяка следваща чашка увеличава риска да посегнете към неподходящите храни.

Движете се повече. Ако се излегнете на дивана след поредната пържола, гарнирана с голямо парче торта, вероятността да усетите стомашен дискомфорт нараства рязко. Вместо това излезте на кратка разходка. Ако спортувате, опитайте се да не прекъсвате спортните си активности, въпреки пътуванията и семейните събирания.

Помощ за претоварения стомах с природни средства

При вида на масата, отрупната с любимите ни лакомства, невинаги е възможно разумът да надделее и да спазим мярката. Вместо да се чувстваме виновни, да се упрекваме и да се самонаказваме с негативни мисли и емоции, можем да се погрижим за баланса на храносмилателната система, без да я натоварваме допълнително и с тежки медикаменти.

Ако се оплаквате от раздразнен стомах и болки, опитайте, например, лековития чай от мента, която подпомага храносмилането и облекчава. Босилекът също е много популярен при спазми, газове и подут корем. Използвайте го щедро на празничната трапеза към салати, ястия и сосове.

Джинджифилът е особено полезен при киселини, стомашен дискомфорт, гадене и повръщане, метеоризъм. Това лютиво коренче подобрява храносмилателните процеси. Може да се настърже, да се запари като чай и да се приеме превантивно половин час преди хранене. Или да се пие ежедневно чай от джинджифил за подобряване на храносмилането.

Някои хомеопатични лекарства също може да ви помогнат да си спестите неприятните преживявания и да запазите празничното си настроение докрай. Ако пътувате по празниците, не пропускайте да вземете със себе си хомеопатичното средство Окубака D6. Може да го приемате профилактично (2 пъти дневно по 1 доза) за няколко дни преди самото пътуване. Или да вземете 1 доза преди вечеря навън, ако не сте сигурни в качеството на храната и дали ще ви понесе. Окубака се препоръчва при диария и стомашен дискомфорт след прием на неподходяща или развалена храна. В остро състояние се прилага 4 пъти дневно по 1 доза до настъпване на подобрение.

Ако обаче не сте успели да спазите нито един от съветите дотук, и на сутринта след празничната нощ се събудите с махмурлук, изгарящи киселини, гадене и всички други нериятни последици от преяждането и препиването, може да ви помогне хомеопатичното лекарство Нукс вомика D6. Вземайте през час по 1 доза (4 пъти в рамките на деня), и пийте повече вода, за да хидратирате организма. А след като се почувствате по-добре, излезте на разходка, проветрете главата си и помислете как искате да прекарате остатъка от празниците...

 

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.