• 28 Март 2024 |
  •  USD / BGN 1.8083
  •  GBP / BGN 2.2804
  •  CHF / BGN 1.9935
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 20°C

Финансовият министър окончателно спря „реформата“ на Бъчварова

Финансовият министър окончателно спря „реформата“ на Бъчварова

/КРОСС/Създаването на ново държавно предприятие под шапката на МВР, което беше част от т.нар. реформа на министър Румяна Бъчварова, в последния момент е отложено с една година.

Това става ясно от преходните и заключителни разпоредби в Закона за държавния бюджет, които касаят промени в Закона за МВР. Според тях текстовете, които са свързани с преназначаването на служители на работа в новосъздаденото Държавно предприятие „Център за предоставяне на услуги" (ЦПУ), влизат в сила от 1 януари 2018 г. Промените в Закона за МВР предвиждаха предприятието да заработи от февруари тази година. В крайна сметка обаче финансовият министър Владислав Горанов е счел, че стартът на предприятието трябва да бъде забавен с една година, без за това обаче да са посочени конкретни мотиви.

В параграф 11 от Закона за държавния бюджет е записано, че параграфите 73, 74 и 75 от ЗМВР влизат в сила от 1 януари 2018 г., вместо от началото на настоящата година, както беше предвидено в първоначалните промени на закона. Според тези текстове държавните служители в МВР, които се занимават с регистрацията на автомобили и печатането на документи за самоличност, трябва да бъдат преназначени на работа в ЦПУ на трудово правоотношение.

Както вече OFFNews писа, със създаването на предприятието има опасност от стартирането на наказателна процедура от страна на Европейската комисия заради непозволена държавна помощ. Законът за МВР дава възможност предприятието да бъде поддържано на "изкуствено дишане", като в него се вливат държавни пари. Според чл. 55, алинеи 4 и 5 срещу имуществото на предприятието не може да се насочва принудително изпълнение и спрямо предприятието не може да се открива производство по несъстоятелност. Това на практика означава, че дори ЦПУ да работи на загуба, то няма да бъде оставено да фалира и ще бъдат правени опити за "съживяването" му с публични средства.

На практика тези текстове позволяват на ЦПУ статута на монополист, а това е в противоречие с Конституцията, която разрешава държавен монопол само в сферата на железопътния транспорт, националните пощенски и далекосъобщителни мрежи, използването на ядрена енергия, производството на радиоактивни продукти, оръжие, взривни и биологично силно действащи вещества.

Очевидно е, че издаването на документи за самоличност и регистрацията на автомобили - дейностите, с които ще се занимава новото предприятие, не са сред тях. С новия закон за МВР на практика се дава зелена светлина за нарушаване на конкуренцията и в сфери като разработването, поддържането и развиването на програмни продукти, предпечатна подготовка и отпечатване на бланки, образци и документи за МВР, които дейности могат да бъдат извършвани и от частни фирми.

Не е ясно дали това е мотивирало финансовия министър да отложи с една година работата на предприятието. Факт е обаче, че създаването на ЦПУ остана единствената точка от предложените промени за преструктуриране на МВР, които бяха представени като реформа. Останалите искания на министър Бъчварова срещнаха критика, включително и от Парламентарната група на ГЕРБ. Така, в крайна сметка, от "реформата" отпаднаха голяма част от текстовете, от които по-късно Румяна Бъчварова сама се отказа. С отхвърлените текстове се предвиждаше намаляване на броя заплати, които полицаите взимат при пенсиониране. Вместо до 20, както е сега, беше предвидено те да взимат до 12. Условието щеше да важи само за служителите, които са постъпили на работа при условията на променения закон. Отхвърленият законопроект предвиждаше още платеният годишен отпуск за служителите на МВР да се намали от 30 на 25 дни.

Подобна намеса на финансовия министър в МВР не е прецедент. В края на 2015 г. отново чрез Закона за държавния бюджет беше орязан т. нар. социален пакет на работещите в сектор "Сигурност" без това да е съгласувано с МВР. Тогава Румяна Бъчварова каза, че е имало разговори за оптимизиране на разходите в подопечното ѝ ведомство, но не са коментирани социалните придобивки на служителите в МВР.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

USETIL SEE GORANOV.DA NE STANE KATO DIANKOV,TRIABVALO E DA OSTAVI TAPATA SELIANKA,DA NALAPA VADIZATA I DA STANE KLENT NA DANS.

21.01.2017 16:07:37

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.