• 03 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8282
  •  GBP / BGN 2.2865
  •  CHF / BGN 2.0041
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 12°C

Ясни критерии и регистър предвижда новият закон за социалните предприятия

Ясни критерии и регистър предвижда новият закон за социалните предприятия

/КРОСС/ Ясни регламент и критерии, както и създаване на национален регистър предвижда законопроектът за предприятията на социалната и солидарна икономика, който е между първо и второ четене в Народното събрание. Това заяви в Ловеч пред журналисти министърът на труда и социалната политика Бисер Петков и добави, че се очаква до две седмици законът да е факт."Той ще регламентира социалните предприятия в България, ще въведе критерии за това кое е социално предприятие. Предлага две категории социални предприятия - клас А и клас А+", каза министърът. По думите му законът ще насърчи развитието на социалната икономика, така че тя да има по-голямо място и тежест в нашето общество, като съответно предвижда насърчителни мерки за социалните предприятия и за субектите на социалната икономика. Ще въвежда сертификационна марка, която тези предприятия да използват, предвижда и създаване на национален регистър на социалните предприятия. По данни на статистиката самоопределилите се като социални предприятия са 1461.
Бисер Петков каза още, че законопроектът дава възможност тези социални предприятия да получават право на строеж без конкурсни процедури, само с решение на общинския съвет. Предвижда се и изграждане на електронна платформа, която да ги улеснява в общуването помежду им, да си създават предпоставки за консултиране, за онлайн търговия, както и насърчаване на трансграничното сътрудничество. Социалните предприятия и този закон са още една мярка за подкрепа на интеграцията в заетост на хората с увреждания, добави Петков.

Министърът на труда и социалната политика присъства на втория ден от форума "Мостове за социално ангажирани предприятия" в Ловеч. Събитието е посветено на темата за социалната икономика в регион Ловеч и се организира в рамките на пилотния проект по Регионална социална икономика "Региони 2018", ръководен от ГД "ГРУПА" на Европейската комисия.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.