• 26 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8245
  •  GBP / BGN 2.2829
  •  CHF / BGN 1.9974
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 12°C

Корнелия Нинова подаде оставка

Корнелия Нинова подаде оставка

/КРОСС/ Корнелия Нинова подаде оставка пред Национналния съвет на БСП. Още преди съвета членове на БСП коментираха, че вътрешната опозиция иска оставки и заседание на Конгреса заради загубата на европейските избори.

„Трябва да има заседание на редовния Конгрес, който да обсъди ситуацията и да получи оставките на сегашното ръководство", коментира пред журналисти Атанас Мерджанов на влизане в централата на БСП. „Самият факт, че заседанието на Националния съвет се насрочва за днес, когато не са ясни още резултатите, означава, че някой бърза да минимизира политическата отговорност и да избяга като я прехвърля на местните структури", посочи той. „Искам да се носи политическа отговорност за това, което се случи на тези избори", коментира и областният председател на БСП в Пловдив Георги Гергов и даде пример с Австрия. Той посочи, че виновни са тези по върха, не може структурите да носят отговорност.

Още в понеделеник, Нинова призна на пресконференция, че БСП са изгубили изборите

„По-важно е какво правим оттук нататък. Утре сме свикали Национален съвет, ще направим няколко предложения. Смятам, че отговорността трябва да е солидарна - от партийни организации до председател. Ще предложим да се проведат конференции във всички общини, на които да се направи анализ по места. Да се направи обективен анализ, обективна оценка. Да има точка в дневния ред - избор на ръководство на общински съвети и общински председатели. Провеждане на областни конференции и избор на областен председател. Трето - стартиране на процедура за избор на председател на БСП. Ще се явя на избор пред цялата партия, заедно със всички други кандидати. Разбира се, че процедурата е свързана с резултата от изборите", заяви още вчера Нинова.

Като лидер на партията тя е избрана на Конгрес. Това е най-висшият орган на БСП. Подадената оставка трябва да бъде одобрена от Конгреса, след което да бъде назначен временно изпълняващ длъжността, който да довърши мандата на Нинова.

Ако се стигне до промяна на правилата, не се знае как това ще се отрази на устава на партията.

Ето и пълното изявление на Корнелия Нинова пред Пленума, разпространено от пресцентъра на БСП.

"Искам да започна с благодарност към вас, към листата, към народните представители, към общинските председатели, към областните активисти, към всички, които гласуваха за БСП в една много трудна ситуация и много оспорвана кампания.
Да, ние загубихме тези избори, но трябва да си кажем и доброто, което постигнахме. Факт е, че сме ри- близо 30 хиляди. Факт е и че всички други партии, от най-голямата до най-малката- губят подкрепа в гласовединствената партия, която повишава в абсолютен брой гласовете, които я подкрепят на Европейските избое спрямо предходните Европейски избори. Факт е, че само ние увеличаваме евродепутатите си с един. Нека това ви служи за самочувствие и гордост. Да, знаем, че авторитарна власт се сваля трудно. Срещу нас беше изправена цялата държавна машина, медии, анализатори, купен вот, страх и изкарване на администрацията под команда да гласува. Дори и при тази ситуация, нашият основен опонент има около 500 хиляди гласа. Затова се обръщам към всички вас- да имате самочувствие, да не униваме и да продължаваме по същия начин и по същия път, с нови сили. Вярвам, че всичко, което направихме в последните 3 години, дава този резултат - подобряване в абсолютни стойности. Но е факт и че ние загубихме тези избори. Смятам, че трябва всеки да носи отговорност за това в цялата партия, че трябва да се проведат конференции с обективен анализ за причините и да се вземат съответните решения там, където организациите преценят, че е необходимо да се носи персонална отговорност от ръководството.
При демократичните партии, в правовите държави, в модерното общество, отговорността винаги се носи от председателя. Затова аз поемам цялата отговорност за тази загуба. Подавам си оставката като председател на БСП. Предлагам свикване на Конгрес в съкратени срокове - от 15 дни, който да констатира по силата на Устава тази оставка. Дотогава да стартира кампания за номинации, приемане на правила и процедури за избор на председател по новия Устав, чрез пряк избор. Ако приемете това решение, ще ви предложим хронограма, по която да се състои, и това да бъде съчетано с анализа на резултатите на изборите, отчетите на изборите, подготовка за местните избори, номинации за председател и до края на юли да изберем новия председател такъв, какъвто партията реши. За да можем през август, септември, октомври- да се съсредоточим върху местната кампания и, дай Боже, да спечелим местните избори, в което вярвам. Благодаря ви още веднъж за всички усилия. Бъдете със самочувствие, че сме сила, че зад вас стоят хора, които ни вярват. Най-вече тях не трябва да предаваме. Да им дадем самочувствие, че сме на прав път и да им дадем енергия за местните избори.
Благодаря ви."

 

 

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

Сватя Курнела адреналинката на Бацун .... На Решетников се сърдете драги комунисти , пардон социалисти , но ролите той ги раздава , от вас нищо не зависи .... сори .

28.05.2019 22:47:57

Анонимен

Миков може да недолюбва Корнелия, защото тя дойде на неговото място с активното участие на Гергов; Р. Овч.; Красимир Янков, изобщо всички по-изявени членове от НС и т.н. Въобще, на радетелите на по-близки връзки с ГЕРБ! И продължаващото присъединяване на Миков към въпросната клика е безпредметно!

28.05.2019 21:59:59

Анонимен

какъв михов бе нещастници,боко си свърши работата с милиончетата на гергов,сега на ход са ренегатите и боко си избира главен прокурор да си кара спокойно старините,честито на всички честни българи ,пак ни преебаха гадовете

28.05.2019 15:31:56

Анонимен

Мишо Миков е изпята песен отдавна. Докрай трябва да се ограничи влиянието на групата милионери около Гергов, Миков, Дъбов и др. Корнелия е мъжко момиче, не я е страх да влиза в битки и не мисли като тях за колаборация с ОПГ ГЕРБ. Да организира по-младите кадри, ние старите ще ги подкрепим и без друго, да привличат младежта и да разширяват влиянието на партията. Младите по принцип са леви, а освен това в бедна България няма такава основа за развитие на десни идеи, а повече на леви. Бъдещето принадлежи на идеите за социална справедливост и демокрация. Път на младите и смело напред! Изпелите песента си да се отдръпнат назад, да си почиват повече и с каквото могат да помагат, а не да пречат.

28.05.2019 15:21:51

Анонимен

Да идва Мишо Миков и да разкара на сватя Курнела лапеата , че то БСПто стана дришльо до пишльо и току някое Крумче с жълто по устата .. а и оня бузан розовия на Гестапото държанката ....

28.05.2019 15:00:29

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.